Τηλεκπαίδευση Κεραμέως: Το «δωρεάν» Webex δεν είναι τόσο… δωρεάν

Σκάνδαλο με την δημοσιοποίηση των συμβάσεων με την Cisco για την τηλεκπαίδευση που κρατούσε κρυφή εδώ και μήνες η υπουργός Παιδείας στα συρτάρια της. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν… “εν κρυπτώ” σχεδόν και κατατέθηκαν στη βουλή εξαιτίας της πίεσης της αντιπολίτευσης και με την πρόφαση της ερώτησης Ν. Φίλη, η Νίκη Κεραμέως είχε υπογράψει αρχικά κάτι που θύμιζε περισσότερο ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο μετεξελίχθηκε σε σύμβαση.

Στο πλαίσιο της γνωστής μεθόδου των πολυεθνικών περί “δωρεάν δοκιμής” λογισμικού φαίνεται να προκύπτει πως κάθε άλλο τελικά παρά δωρεάν ήταν, αφού εμφανίζεται το “δωρεάν” να έχει κοστίσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Όμως το πιο σκοτεινό είναι το θέμα των προσωπικών δεδομένων.

Με την πρώτη ματιά στη σύμβαση αλλά και και σύμφωνα με ρεπορτάζ του News247, φαίνεται πως η Κεραμέως έκανε “δώρο” στην εταιρεία προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών!

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πολύ σοβαρό και εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την υπουργό αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμβαση Cisco με Κεραμέως
Όπως αναφέρει το news247.gr η πρώτη σύμβαση δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση επίσημη σύμβαση στην οποία έχει εμπλακεί (και έχει υπογράψει) το ελληνικό δημόσιο. Δεν υπάρχει καν αριθμός πρωτοκόλλου (μόνο γραφείου Υπουργού), δεν υπάρχει η ένδειξη ότι η σύμβαση αφορά την ελληνική δημοκρατία, δεν υπάρχει ψηφιακή υπογραφή, δεν εχει διαβιβαστεί σε καμία άλλη υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ίδια τη σύμβαση, προκύπτει πως η εταιρεία θα λάβει και γενικά θα κάνει ό,τι θέλει (από τα να τα αναλύσει μέχρι και να τα πουλήσει) τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών χωρίς μάλιστα να ορίζεται ημερομηνία εγγραφής.

Με βάση την ανάλυση του site, η εταιρεία κατέχει μεταδεδομένα με μεγάλη σημασία καθώς μπορεί όποιος τα κατέχει να προσδιορίζει συμπεριφορές και προτιμήσεις, όπως το αν σταματήσαμε έξω από μια βιτρίνα ενώ είχαμε συνδεθεί σε ανοιχτό wi – fi, ή για πόσο χρόνο μείναμε σε κάποιο τμήμα του καταστήματος.

H ψηφιακή διεύθυνση κατοικίας και η ψηφιακή ταυτότητα της συσκευής αποτελούν το “φιλέτο” των προσωπικών δεδομένων. Γιατί; Διότι ο κάτοχος τέτοιου τύπου στοιχείων μπορεί να έχει μόνιμη πρόσβαση στις ενέργειες που αναπτύσσουν τα φυσικά πρόσωπα στο διαδίκτυο. Υπό προϋποθέσεις δύναται να διενεργεί συμπεριφορική ανάλυση. Με απλά λόγια, μπορεί να παρακολουθήσει, να αναλύσει, να καταλάβει τα ενδιαφέροντά μας και πτυχές της προσωπικότητάς μας.

Μας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το τί έπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος προσωπικά ο πρωθυπουργός με τη σύμβαση που κρατούσε κρυφή στα συρτάρια του με την Palantir.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Κεραμέως έκρυβε τη σύμβαση με τη CISCO»
Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση και η κυρία Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση.

Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις.

Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κα Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν.

Αντίθετα, κάθε «δωρεά» συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκ πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις.

Η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση συνολικά θα απολογηθούν στους πολίτες για αυτή την αδιανόητη επιλογή που μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από ιδιωτικές εταιρίες.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους».

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στην «επιχείρηση τρομοκράτησης των ασφαλισμένων»

“Κάκιστες υπηρεσίες προσφέρουν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στον κόσμο της εργασίας και στους συνταξιούχους, όσοι εξακολουθούν να προβάλλουν επιλεκτικά παραδείγματα ψευδών διαφορών μεταξύ των ...