“Η εστίαση στα Δωδεκάνησα σε κρίση”

Νομαρχιακές Επιτροπές Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου

18-03-2021

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση «Η Εστίαση στα Δωδεκάνησα σε κρίση» των ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δωδεκανήσου

Οι επιχειρηματίες εστίασης σε απόγνωση: «Μας λείπουν οι άνθρωποι από τους φιλόξενους χώρους μας, μας λείπουν τα ‘όπλα’ για να επιβιώσουμε»

Με πρωτοβουλία των Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε στις 17/3, ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η Εστίαση στα Δωδεκάνησα σε κρίση».

Την συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον αρχειακό  σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=UIYydeXanlA.

Τον γόνιμο διάλογο με τουςεκπροσώπους Επιμελητηρίου, σωματείων και επιχειρήσεων εστίασης του νομού, άνοιξαν ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρ.  αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, πρ. Υπουργός Εσωτερικών, και ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέσεις, προτάσεις και προβληματισμοί επίσης κατατέθηκαν από τον κ. Γιάννη Σαρακιώτη, αν. Τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας και τον κ.  Νίκο Σκορίνη, Υπεύθυνο Τομέα Οικονομίας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου. Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Χάρης Μαμουλάκης, αν. Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης και οκ. Μανόλης Καβαδάκης, Συντονιστής της ΝΕ Βόρειας Δωδεκανήσου.

Την Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου εκπροσώπησαν, από τη Ρόδο,η Γεν. Γραμματέας κα. Φαίδρα Σπανού, και από την Κω, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων κ. Νίκος Τσακίρης.

Από τα Σωματεία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Δωδεκανήσου  συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, κ. Γιάννης Κλούβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω, κ.  Βασίλης Μανιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιτηδευματιών Πάτμου, κ. Γιώργος Μελιανόςκαι η Γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου, κα. Ειρήνη Παραπονιάρη. Επιχειρηματίες του κλάδου που έκαναν τοποθετήσεις ήταν οι: κα. Ειρήνη Κεχαγιά, κ. Παναγιώτης Μαρμάρου, κ.  Ζαφείρης Σκανδαλιάρης, κα. Μαρία Κοκάλα (Καστελλόριζο) και Γιάννης Τυράκης (Κάλυμνος).

Τη συζήτηση για μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά μας, συντόνισε ο κ. Κώστας Κουβάς,  αν. συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Β. Δωδ/σου.

Κεντρικά σημεία των παρεμβάσεων των προσκεκλημένων ήταν οι επιπτώσεις των ανεπαρκών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και της, μέχρι σήμερα, απουσίας πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας, ενόψει του ανοίγματος της αγοράς και της νέας τουριστικής σεζόν.

Τονίστηκε η ανάγκη μιας στοχευμένης δρομολόγησης στην επίλυση των προβλημάτων της εστίασης στα νησιά αφού ως σήμερα, μόνο αποσπασματικά και ελλιπώς αντιμετωπίζονται. Μεταξύ άλλων, τέθηκαν τα προβλήματα:

  • της έλλειψης ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • της αδυναμίας πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό
  • των μεταχρονολογημένων επιταγών -με την ανάγκη θέσπισης ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού-
  • των χρεών σε εισφορές προς το δημόσιο, τους Δήμους και τις ΔΕΚΟ που συνεχώς διογκώνονται και υπάρχει ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους
  •  της έλλειψης ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου και νομικού πλαισίου για την στήριξη των ανθρώπων της εστίασης αφού «δεν αντιμετωπίζονται ισάξια με αυτά που προσφέρουν» όπως ειπώθηκε
  • της εξαθλίωσης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις οι οποίοι πρέπει να επιβιώσουν με το επίδομα των 500 ευρώ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δόθηκε, με ιδιαίτερη συγκίνηση, από τον κ. Κλούβα, αποκαλύπτοντας την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι της εστίασης, είναι η περίπτωση ενός συμπολίτη μας ο οποίος, λόγω οικονομικής ανέχειας, πουλάει τον εξοπλισμό της επιχείρησής του.

Αποσπάσματα από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο φάσμα του αφανισμού και η εστίαση είναι ο μεγάλος χαμένος – Ανάγκη για επιδότηση και όχι δανεισμό»

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διατηρούμε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, με αυτούς που βιώνουν τις συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις και την καθημερινότητά τους. Ακούμε τις προτάσεις τους και τα προβλήματά τους και διαμορφώνουμε τις πολιτικές μας παρεμβάσεις, Αν κάτι μας έχει αποδείξει η πανδημία, είναι ότι η οικονομία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δημόσια υγεία. Ένα χρόνο μετά, η διαχείρισή της στη χώρα μας βρίσκεται εκτός ελέγχου. Παράλληλα έχουμε οδηγηθεί σε μια βαθιά οικονομική ύφεση με δυσοίωνες προοπτικές ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που, στην πλειοψηφία τους, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και έχουν δημιουργήσει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων».

«Η Κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι με την ολιγόμηνη αναστολή των υποχρεώσεων και με δανεισμό, δεν στηρίζονται οι επιχειρήσεις»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαρχής, είχε καταθέσει στοχευμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την προστασία και ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω κλαδικών προγραμμάτων και με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών –εθνικών και ευρωπαϊκών-. Ζητήσαμε επιδότηση της εργασίας, και όχι την αναστολή της, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά το Lockdown.  Ζητήσαμε, ειδικά για την εστίαση, μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Ζητήσαμε την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Δυστυχώς, κανένα απ’ αυτά δεν έχει ληφθεί υπόψη από την Κυβέρνηση. Εντωμεταξύ, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 ενώ στα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών, όπως προκύπτει, έχουν ενταχθεί μόλις 1 στις 8 επιχειρήσεις όλων των ειδών».

«Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των ανθρώπων  του τουρισμού πρέπει να γίνει πολιτική προτεραιότητα»

«Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπαράζ αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων από τους αρμόδιους υπουργούς, που φυσικά επιτείνει την αγωνία των ανθρώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και φανερώνει την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα. Και ενώ βρισκόμαστε σε μια έξαρση της πανδημίας, δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς θα ανοίξει η αγορά. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε να ανοίξει η αγορά με ασφάλεια και υγειονομικά πρωτόκολλα, και βέβαια με την θωράκιση του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το άνοιγα της αγοράς να χρησιμοποιηθεί ως κυβερνητικό άλλοθι για να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ολέθρια σφάλματα της περσινής χρονιάς στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Και σαφέστατα, στο δημόσιο διάλογο πρέπει να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το μέλλον της εστίασης σε νέες, στέρεες βάσεις και με κανόνες ισονομίας».

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην διαδικτυακή εκδήλωση. Τα συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις αξιοποιούνται για τις προσεχείς παρεμβάσεις του κόμματος.