ΣΥΡΙΖΑ: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό να δοθεί στους κλάδους τουρισμού- εστίασης

Να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην εστίαση, ζητούν οι τομεάρχες Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή του οι τομεάρχες, οι συγκεκριμένοι πολίτες, αποτελούν την «πρώτη γραμμή» υποδοχής των ταξιδιωτών και άρα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς τόσο στην προσβολή των ίδιων από covid -19 όσο και στην διασπορά του ιού.
Τονίζουν μάλιστα ότι ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τους μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναχαίτιση της πανδημίας και στον έλεγχο των κρουσμάτων στην κοινότητα.

«Η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί μείζον ζήτημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό», προσθέτουν.

«Ο συνδυασμός της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της βιώσιμης επανεκκίνησης του τουρισμου, πρέπει να αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη χώρα , προκειμένου να επαναβεβαιώσει η Ελλάδα τη θέση της στη διεθνή αγορά ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και να «επουλωθούν» οι μεγάλες «πληγές» της πανδημίας αλλά και της καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης», επισημαίνουν.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τo άνοιγμα του Τουρισμού από τον αρμόδιο υπουργό, κατά την άποψη των τομεαρχών, αναδεικνύουν προβλήματα κρίσιμης σημασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Οι αρνητικές εξελίξεις και τα λάθη της προηγούμενης περιόδου δεν πρέπει να επαναληφθούν, επισημαίνουν, ενώ μια νέα αποτυχία και στο υγειονομικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Αυτό βεβαίως, αναφέρουν, προϋποθέτει την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την αύξηση των διαθέσιμων δόσεων, με καλύτερη και αποκεντρωμένη οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων και κυρίως με πρωτοβουλίες προς την ΕΕ για την άρση των περιορισμών που βάζει το καθεστώς προστασίας της «πατέντας», στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο και στην ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σ’ αυτά.

Η γρήγορη επίτευξη, επισημαίνουν οι τομεάρχες, συλλογικής ανοσίας απέναντι στον SARS-CoV-2 και η αποκλιμάκωση της μεγάλης υγειονομικής-οικονομικής-κοινωνικής κρίσης, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Παράλληλα τονίζουν ότι η έγκαιρη ανοσοποίηση των ανθρώπων της «τουριστικής βιομηχανίας» μαζί με τα αυστηρά και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα σε επίπεδο Ευρώπης, μαζί με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας και φιλοξενίας, μπορούν να διασφαλίσουν ότι η νέα τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει με καλές προϋποθέσεις και θα εξελιχθεί χωρίς τα προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς.

«Με προστατευμένους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της χώρας, με ουσιαστική μέριμνα και για την Οικονομία αλλά και για τη Δημόσια Υγεία», καταλήγουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.