Ν. Σαντορινιός: Με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα των επιχειρηματιών της Λέρου και των νησιών μας. Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους Τουρισμού και Επισιτισμού

Με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λέρου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της εστίασης του νησιού, με την παρουσία του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού.

Στην τηλεδιάσκεψη, που σκοπό είχε την εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στους επαγγελματίες του τουρισμού και του επισιτισμού στη Λέρο, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου, κ. Μανώλης Μαθιουδάκης καθώς και ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου, κ. Χρήστος Μπούτσης και κα. Ειρήνη Παραπονιάρη, αντίστοιχα. Την συζήτηση, εκ μέρους της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Λέρου, συντόνιζε ο Κώστας Κουβάς, αναπληρωτής Συντονιστής ΝΕ Βόρειας Δωδεκανήσου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ανησυχία και τους έντονους προβληματισμούς τους τόσο για την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι κλάδοι, όσο και για το επικείμενο και αβέβαιο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς. Υπογραμμίστηκαν τα ακανθώδη προβλήματα της έλλειψης ρευστότητας, της αδυναμίας πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και των χρεών που συνεχώς συσσωρεύονται, κλονίζοντας τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα μέτρα στήριξης, παραμένουν ανεπαρκή και, όπως αναφέρθηκε, χρειάζεται ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Εντωμεταξύ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, για τους λίγους που την έχουν λάβει, δεν βοηθάει καν για την αποπληρωμή τρεχόντων λογαριασμών προς το Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.ο.κ.). Οι εκπρόσωποι της εστίασης εξήγησαν ότι από την αρχή της πανδημίας, έλαβαν πρωτοβουλίες καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, όμως ουδέποτε έλαβαν κάποια απάντηση. «Ως εστιάτορες δεύτερης γενιάς στις επιχειρήσεις που δημιούργησαν οι οικογένειές μας, είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τα μαγαζιά μας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στον τουριστικό κλάδο, κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η Λέρος, όπως και όλα τα νησιά μας, περιμένουν ακόμα τα κυβερνητικά σχέδια για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας. Παράλληλα, θεωρείται απαραίτητη μια αναθεωρημένη στρατηγική τουριστική προβολή, ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα νησιωτικά πλεονεκτήματα. Σημαντικό θέμα στη διάρκεια της συζήτησης αποτέλεσε ο κοινωνικός τουρισμός, ως εργαλείο τόνωσης της οικονομίας, που ενώ έδειξε τη δυναμική του, δεν ενισχύθηκε επαρκώς την προηγούμενη σεζόν. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι από την αρχή της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε  πρωτοβουλίες που αγνοήθηκαν από την Κυβέρνηση, για τη διεύρυνση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ευχαρίστησε την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λέρου για την πρωτοβουλία της τηλεδιάσκεψης καθώς και τους εκπροσώπους τουρισμού και εστίασης της Λέρου, για την παρουσία τους και την κατάθεση των καίριων προβληματισμών και προτάσεών τους. Εξήρε δε, την πρόσφατη πρωτοβουλία του Σωματείου  Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου, με την αποστολή σε κεντρικά δημοσιογραφικά μέσα των κουτιών «Leros Stories», τα οποία περιείχαν δείγματα και αναλυτικές πληροφορίες της δουλειάς των τοπικών παραγωγών και της χειροποίητης γαστρονομίας του νησιού.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει μάθει από τα λάθη της, δήλωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.  «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε την εφαρμογή ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων, δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς και ενίσχυση των υγειονομικών δομών με έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να μην αξιοποιεί τα εργαλεία που προσφέρει η ΕΕ μέσω του αναθεωρημένου Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων. Εμείς με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας, συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για τη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, γιατί τα νησιά μας δεν αντέχουν να βιώνουν έναν ατέρμονο χειμώνα στην οικονομία και την ανάπτυξή τους».