Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ:Για τα μέτρα προστασίας προσφύγων-μεταναστών και τη μετατροπή των hot spot σε Κω & Λέρο σε κλειστές δομές

Η Τομεακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, με αίσθημα ευθύνης για την προστασία της υγείας των νησιωτών όσο και των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων-μεταναστών στα hot spot της Κω και της Λέρου, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, εκτιμά πως τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού που ανακοινώνει το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου υπονομεύονται στην πράξη, αφού δεν προβλέπεται τίποτα για να αποφεύγεται ο τεράστιος συγχρωτισμός που επικρατεί.

Η κατάσταση γίνεται άκρως ανησυχητική με τη γνωστή υποστελέχωση των Νοσοκομείων και στα δύο νησιά.

Αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι :

  • Ο άμεσος και οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων & μεταναστών -καταρχήν των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.
  • Δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα hot spot.
  • Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.α.

Φαίνεται πως η ιδιαίτερη κατάσταση με την πανδημία έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση και τον Υπουργό της κ. Μηταράκη να προχωρήσει στη μετατροπή των «ανοικτών σε κλειστές δομές» σε Κω και Λέρο. Για την προώθηση των αντιδραστικών αυτών μέτρων επικαλείται συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκου!

Η απαράδεκτη επιστολή του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τα συμφέροντα των νησιωτών. Αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη συμβάλλοντας στη μετατροπή της Κω και της Λέρου σε φυλακές της ΕΕ για πρόσφυγες & μετανάστες.

Καλούμε τις δημοτικές αρχές της Κω, όσο και της Λέρου, να καταδικάσουν και να μην αποδεχτούν τη μετατροπή των hot spot στα νησιά μας σε Κλειστές δομές.

Τώρα οι νησιώτες μας να απαιτήσουν :

  • Να κλείσουν όλα τα Hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά.
  • Να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους.

Να δυναμώσει ο αγώνας

  • Με ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια, που διαλύουν χώρες και δημιουργούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά.
  • Κόντρα στις συνθήκες του “Δουβλίνου”, και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς.

Η Τ.Ε Βορ. Συγκ/τος Δωδ/σου του ΚΚΕ

ΚΚΕ