Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε σπίτι, αλλά προστατεύουμε και τα δικαιώματα όλων στην υγεία, την εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε σπίτι, αλλά προστατεύουμε και τα δικαιώματα όλων στην υγεία, την εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και συγχρόνως την ελαχιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, ειδικά για τους ασθενέστερους. Για τον κόσμο της εργασίας, το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζομένων και συγχρόνως η προστασία του εισοδήματός, των όρων εργασίας τους και η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς, σε πολλούς κλάδους εργασίας παρατηρούνται ήδη φαινόμενα έλλειψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ενώ σε άλλους φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης τα οποία, εάν δεν ελεγχθούν άμεσα, θα επιδεινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Καταγγελίες υπάρχουν για ελλιπή μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια σε χώρους εργασίας, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες, η τηλεφωνία, οι ταχυμεταφορές, τα ΚΤΕΛ, οι παραγωγές τηλεοπτικών εκπομπών και διαφημίσεων και τα συνεργεία επισκευών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, στους οποίους πρέπει να υπάρξει άμεσα αυστηρός έλεγχος.

Στα super market οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη στα όρια της εξάντλησης με εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας χωρίς αντίστοιχες αποδοχές, ενώ έχουν επίσης παιδιά που φοιτούν σε σχολεία που έκλεισαν και ορισμένοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να προστατευτούν. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες όλων με τη μέγιστη δυνατή προφύλαξη, όμως είναι αδιανόητο αυτό να μη γίνεται με νέες προσλήψεις αλλά με εξαντλητική εργασία των ήδη εργαζομένων ειδικά όταν υπάρχει τεράστια αύξηση του τζίρου και των κερδών.

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται ήδη φαινόμενα μαζικών απολύσεων που ενίοτε βαφτίζονται «οικειοθελείς αποχωρήσεις», τηλεργασία χωρίς πλαίσιο, μειωμένες αποδοχές για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους, κατανάλωση ημερών κανονικής άδειας για τους γονείς όσο διάστημα τα σχολεία είναι κλειστά.

Επιχειρήσεις κλείνουν είτε για λόγους προφύλαξης της δημόσιας υγείας, είτε λόγω πτώσης τζίρου από την πανδημία και συζητείται να δοθεί επίδομα 500 ευρώ, κατώτερο και από τον κατώτατο μισθό. Χιλιάδες εργαζόμενοι/ες σε κλάδους όπου δεν υπάρχουν αορίστου χρόνου συμβάσεις ή η δουλειά τους έχει εφήμερο και/ή εποχικό χαρακτήρα βρίσκονται στον αέρα.

Στα πλαίσια αυτά και για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν ζητάμε:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων εργασίας.
  • Εξοπλισμό όλων των εργαζομένων με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και πρόσθετα μέτρα για την προστασία τους όπου χρειάζεται.
  • Αυστηρό έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας παντού. Άμεση ανάκληση του κυβερνητικού μέτρου για αναστολή της υποχρέωσης δήλωσης ωραρίου και υπερωριών στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, ενός μέτρου που οδηγεί σε αδυναμία ελέγχου των παραβάσεων και έξαρση της αυθαιρεσίας.
  • Πλήρη εξασφάλιση των αποδοχών και δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να μένουν σπίτι. Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις και περικοπές μισθών, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο.
  • Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι.
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
  • Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και διακοπής ηλεκτροδότησης.
  • Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

Για όλα τα παραπάνω οι πιστώσεις μπορούν να εξασφαλιστούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ή και από το απόθεμα των 37 δις που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τέτοιες ακραίες και έκτακτες περιστάσεις.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, αλλά προστατεύουμε και τα δικαιώματα ΟΛΩΝ στην υγεία, την εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Η πανδημία δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι συνέπειές της στην κοινωνία μπορούν και πρέπει να αντιμετωπισθούν με περισσότερη αλληλεγγύη, προστασία του κόσμου της εργασίας, στήριξη των ασθενέστερων και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

Διανομή Σχολικού Οδηγού για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παραδίδει στην σχολική κοινότητα τον Σχολικό Οδηγό, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα διανεμηθεί στους γονείς και κηδεμόνες των ...