Μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού των μικρών νησιών ζητεί ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομηνέας

Ειδική πρόνοια όσο αφορά στα μέτρα προφύλαξης των κατοίκων από τον κοροναϊό στα μικρά νησιά, ζητεί με επιστολή του ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας προς τους  από  από τους υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Η επιστολή

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Κύριε Υπουργέ,

Τα νησιά μας, τα μικρά νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα αυτά τα οποία βρίσκονται μακριά από το κέντρο έχουν ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου Κοροναϊού, επειδή δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής ειδική πρόνοια για αυτά.

Άμεσα μέτρα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ληφθούν είναι:

1. Προμήθεια ειδικών στολών στο ιατρικό προσωπικό.

2. Αποστολή στειλεών για λήψη δειγμάτων από πιθανούς ασθενείς.

3. Να δοθούν οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνονται τα δείγματα από το ιατρικό προσωπικό το οποίο δεν είναι πάντα ειδικευμένο.

4. Τα συλλεγόμενα δείγματα πρέπει να μπορούν να συντηρηθούν και να αποστέλλονται ταχύτατα (αυθημερόν) στα πιστοποιημένα εργαστήρια.

5. Να συσταθεί άμεσα ένα δίκτυο μεταφοράς ασθενών ή ύποπτων κρουσμάτων με στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία θα πρέπει να παραμένουν σε καθορισμένα σημεία ώστε να εξυπηρετούνται γρήγορα όλα τα νησιά.

Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αδυναμία ανταπόκρισης από το στρατό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ιδιωτικά ελικόπτερα ή ακόμα και τα μικρά αεροπλάνα των εταιριών που εξυπηρετούν ήδη τα νησιά μας.

6. Να ελεγχθεί η μετακίνηση επιβατών προς τα νησιά μας, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο μαζικής μετακίνησης ανθρώπων που πιθανά να είναι φορείς με οδυνηρά αποτελέσματα για τους μόνιμους κατοίκους. Η μετακίνηση να γίνεται μόνο και κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας ή για όσους επιβάλλεται για να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες.

Οι αφικνούμενοι καλό θα είναι να παραμένουν σε οικειοθελή παραμονή στο σπίτι τους για το προβλεπόμενο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω υποδεικνυόμενα μέτρα σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενός σχεδίου που ήδη εκπονεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ ν. Αιγαίου

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΜΗΝΕΑΣ

Επίσης ο Δήμαρχος  ζητεί την κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Αστυπάλαιας με επιστολή του προς τον  Διοικητή 2ης ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ κ. Χρήστο Ροϊλό

Κύριε Διοικητά,

Σας παρακαλώ να λάβετε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σας την ανάγκη πρόσληψης μέσα από την πλατφόρμα των επικουρικών η οποία έκλεισε στης 15 Μάρτιου 2020.

Συγκεκριμένα κατά προτεραιότητα

1. Τ.Ε Νοσηλευτή

2. Τ.Ε Τεχνολόγου ιατρικών μηχανημάτων (ακτινολόγο)

3. Τ.Ε Μαιευτικής

4. Δ.Ε Βοηθός νοσοκόμος.

Το Π.Π.Ι. Αστυπάλαιας δεν διαθέτει κανένα νοσηλευτή λόγω υποχρεωτικής άδειας του ενός και απόσπασης των άλλων δυο (μαιευτικής και βοηθού νοσοκόμου). Η πρόσληψη δε του τεχνολόγου ιατρικών μηχανημάτων (ακτινολόγου) είναι απολύτως αναγκαία λόγω και της επικείμενης εγκατάστασης και λειτουργείας ακτινολογικού μηχανήματος στο Π.Π.Ι. Αστυπάλαιας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας

Νικόλαος Κομηνέας