Πανδημία ο κοροναϊός! Τι απαγορεύεται και τι αναστέλλεται στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Μετά τους χιλιάδες θανάτους και χώρες ολόκληρες σε καθεστώς καραντίνας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πλέον ο κοροναϊός είναι πανδημία!

Αναλυτικές οδηγίες από τον ΠΙΣ για τον κορονοϊό προς γονείς μετά το κλείσιμο των σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα. Τι οφείλουν να κάνουν οι γονείς για τον περιορισμό της διασποράς του .

Να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι συστήνει στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας σχολείων όλων των βαθμίδων, ΙΕΚ, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων,  για τις επόμενες ημέρες.

«Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Όπως προσθέτει, η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα εξ ημών, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού και να δώσουν στη χώρα μας τον χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και να εισέλθει στην άνοιξη, όπου παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Η Υπουργός παιδείας ,Νίκη Κεραμέως, για τα σχολεία και πανεπιστήμια.

“Όταν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί επιστρέψουν στα σχολεία, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.”Image result for Η Υπουργός παιδείας ,Νίκη Κεραμέως, για τα σχολεία και πανεπιστήμια.

Σχετικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες διδακτικές ώρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ σημείωσε πώς«εφ’ όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός είπε ότι μελετάται ακόμη και η δυνατότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Φυλάκιση 2 ετών σε όσους παραβιάσουν την απαγόρευση λειτουργίας φροντιστηρίων, ιδιωτικών σχολείων, κλπ.

Με φυλάκιση έως δύο (2) ετών,  τιμωρείται όποιος δεν συμμορφώνεται  με το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολικών μονάδων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020.
Image result for απαγόρευση λειτουργίας φροντιστηρίων, ιδιωτικών σχολείων, κλπ.
Τα παραπάνω προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Υπενθυμίζεται ότι η  απόφαση προβλέπει την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:
1. Όλων των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, πλην των διοικητικών λειτουργιών και υπηρεσιών αυτών.
2. Όλων των σχολικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων
  •     των νηπιαγωγείων,
  •     ΑνωτάτωνΕκπαιδευτικών Ιδρυμάτων,
  •     κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών,
  •     φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών,
  •     κάθε τύπου και βαθμού της χώρας, ως εξής:
α) των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία,
β) της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στις ανωτέρω δομές και
γ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.
Από την ως άνω προσωρινή απαγόρευση εξαιρούνται:
α) οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, καθώς και, κατά περίπτωση,
β) οι ερευνητικές δραστηριότητες,
γ) η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και
δ) η λειτουργία των εστιών στέγασης.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων σε ολόκληρη τη χώρα.

Image result for αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.

Image result for παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Κυριάκος Μητσοτάκης για Κορωναϊό: “Ό,τι ισχύει για συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες

Ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, από το σπίτι.

Image result for ισχύει και για τις εκκλησίες

Ιερά Σύνοδος για Κορωνοϊό: Αναστέλλονται τα κατηχητικά.

Απαγορεύεται η συγκέντρωση και η παραμονή στον ίδιο, ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως, πέραν των 75 ατόμων συνολικά.

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 10 Μαρτίου 2020, που πάρθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού και των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Υπουργός Υγείας έχει εκδώσει Διάταγμα ασκώντας τις εξουσίες που παρέχει το άρθρο 6 (γ) και (δ) του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260.

Image result for ενιαίο κλειστό χώρο

Σύμφωνα με το άρθρο (ι) του Διατάγματος, μέχρι και την 31η Μαρτίου 2020, απαγορεύεται η συγκέντρωση και η παραμονή στον ίδιο, ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως, πέραν των 75 ατόμων συνολικά.

Διευκρινιστικά και προς ερμηνεία του «ενιαίου κλειστού χώρου, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως» νοούνται χώροι όπως:

– Θέατρα

– Σινεμά

– Εστιατόρια

– Καφετέριες

– Μπαρ

– Παγωταρίες

– Αίθουσες Εκδηλώσεων

Περαιτέρω, διευκρινίζεται πως η επιλογή του αριθμού των 75 ατόμων έγινε στη βάση πληθυσμιακών δεδομένων και επιδημιολογικών κριτηρίων κατόπιν συστάσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η απαγόρευση ισχύει και για οποιονδήποτε κλειστό ενιαίο χώρο σίτισης, ψυχαγωγίας ή αναψυχής, που βρίσκεται εντός εμπορικού κέντρου, υπεραγοράς, ξενοδοχείου, νοσοκομείου, αεροδρομίου, στρατοπέδου, ή άλλου ιδιωτικού ή δημόσιου χώρου μαζικής χρήσεως, χωρίς επαρκή διαχωριστικά μέτρα που να αποτρέπουν τη συγκέντρωση πέραν των 75 ατόμων για αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν ισχύει:

(α) για συγκεντρώσεις πέραν των 75 ατόμων που εμπίπτουν στην καθιερωμένη και συνήθη επιτέλεση επαγγελματικών καθηκόντων και δραστηριοτήτων, όπως γραφεία, εταιρείες, βιομηχανία, κτλ, εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

(β) για περιπτώσεις σύντομης διακίνησης εντός του εν λόγω χώρου, ή από και προς αυτόν, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα, οι υπεραγορές και άλλοι χώροι, στους οποίους οι επισκέπτες θα διακινούνται και δεν θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκεντρωμένοι στον ίδιο χώρο.

ΝΕΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ

Σύμφωνα με τα όσα πρότεινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Λοιμωξιολόγων και αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:
Image result for ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες
  • αναστολή της λειτουργίας των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες
  • η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού

 

Συγκέντρωση πληροφοριών – σύνταξη: www.lerosvoice.gr