26/02: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για το μεταναστευτικό. Υπέρ των κλειστών κέντρων!!!

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου εχθές το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  τάχθηκε υπέρ των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων . Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αλλά και στη στάση που κρατά ο δήμος Λέρου στο πρόβλημα. Καταδίκασε την αποστολή των ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Η κατάσταση ήταν άσχημη και βαρύ το φορτίο που έπεσε στα νησιά. Από το σημείο αυτό  και μετά θα έπρεπε να υπάρξει κάποια δράση .Ένα κυρίαρχο θέμα ήταν και παραμένει η αποσυμφόρηση των  νησιών. Υπάρχουν δύο δομές δηλαδή Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Κω και μια στη Λέρο. Επίσης στην Κω υπάρχει και άλλη μια δομή που λέγεται ΠΡΟΚΕΚΑ.  Βασικό αίτημα ήταν να φιλοξενούν άτομα ανάλογα με την χωρητικότητα τους. Όμως ο αριθμός των φιλοξενουμένων είναι μεγαλύτερος.Πολύ χειρότερα ήταν τα πράγματα στο Βόρειο Αιγαίο. Ημουν πάντα υπερ των κλειστών δομών. Το 2015 που ξεκίνησε το πρόβλημα δουλέψαμε σαν Περιφέρεια με τρόπο αντάξιο του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας. Και συνεχίζεται σε συγκεκριμένα θέματα. Ο διάλογος αυτός εξελίχθηκε σε μια αντιπαράθεση  με μόνο ένα δήμο αυτόν της Λέρου. Οι δήμοι της Κω και της Λέρου που έχουν τις δομές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Η δική μου θέση είναι αντίθετη και με τη θέση του δημάρχου της Κω και με την άποψη του δημάρχου Λέρου. », δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στη στάση  που κράτησε ο δήμαρχος Λέρου και τόνισε πως συνεργάστηκε και πρωτοστάτησε για την κατασκευή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί.

«Ο δήμαρχος Λέρου συνεργάστηκε και πρωτοστάτησε και έβαλε πόρους  για το ΚΥΤ . Είπε ψέματα όμως ότι εμείς βάλαμε 50.000 για να γίνει η δομή.  Εμείς βρήκαμε υπογεγραμμένη σύμβαση από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για την ανακατασκευή ενός νεοκλασικού με την επωνυμία βίλα Άρτεμις», είπε

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις νέες δομές τη χωρητικότητα τους  αναφέρθηκε και στις αιτήσεις που έχουν γίνει για παροχή ασύλου που δεν αντιστοιχούν σε πρόσωπα γιατί αυτά δεν βρίσκονται.

«Την θέση μου για τα κλειστά κέντρα την έχω εκφράσει. Είμαι υπέρ γιατί πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει σωστή διαχείριση του προβλήματος. Αξίζουν σεβασμού οι άνθρωποι αυτοί αλλά το ίδιο και ο τοπικός πληθυσμός. Πάντα ζητούσα την αποσυμφόρηση των νησιών και την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου. Τα κέντρα αυτά έχουν διάφορους χώρους σχολεία  ιατρεία χώρους λατρείας», τόνισε.

Αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος και σε όσα λέγονταν και  για τη Ρόδο χαρακτηρίζοντας τα ανοησίες.

Υπέρ των τοπικών κοινωνιών στην Κω και τη Λέρο για το μεταναστευτικό πρόβλημα   τάσσεται η παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου». Ο επικεφαλής της παρατάξεως κ. Μανώλης Γλυνός ανέλυσε εκτενώς τη θέση του για το πρόβλημα στην συνεδρίαση  Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Μανώλης Γλυνός υπογράμμισε πως  μεγάλα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα πρέπει να λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα. Σε αυτά θα καταλήγουν πρόσφυγες και μετανάστες  μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης στις δομές των δύο νησιών.

Το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα, όπως τόνισε, ο επικεφαλής της παρατάξεως, έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα καθώς στη χώρα μας βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο πρόσφυγες. Οι ροές στα νησιά συνεχίζονται  ενώ πολλά από τα προγράμματα χρηματοδότησης από την ΕΕ, είναι σε σημείο καμπής ή λήγουν σύντομα.

Η κοινωνική ένταση λόγω του μεταναστευτικού είναι  μεγάλη . Σφόδρα δυσαρεστημένοι είναι οι νησιώτες, εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών και διαπιστώνουν ότι η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων στην ενδοχώρα λίγο αμβλύνει το οξύ πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι σύντομα  θα παρουσιαστεί ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο  για το προσφυγικό που θα επιχειρεί να καλύψει τα κενά του υπάρχοντος και να κάνει δικαιότερη κατανομή του προβλήματος  στις χώρες της ΕΕ, επισημαίνουμε ότι πρέπει να βασίζεται στους πυλώνες της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Είναι αναγκαίο να πεισθούν οι χώρες που θα αναλάβουν το βάρος της υποδοχής ότι η Ευρώπη θα προστατεύει τα σύνορα της όχι απλά με τη  Frontex αλλά με μια ισχυρή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με χιλιάδες μόνιμους συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες. Έτσι Θα δίνει στους Ευρωπαίους,  την αίσθηση και τη σιγουριά ότι τα σύνορα φυλάσσονται.

Οι επιστροφές σήμερα, βρίσκονται  σε πολύ χαμηλό επίπεδο συγκριτικά με τις εισροές. Το πρόγραμμα των επιστροφών  πρέπει να περιλαμβάνει και μια σειρά από συμφωνίες με χώρες της Αφρικής , στις οποίες θα δίνονται  κίνητρα που θα τις διευκολύνουν να δέχονται πίσω μετανάστες, όπως αναπτυξιακά κίνητρα βίζες προτιμήσεις εμπορίου υποτροφίες κλπ. Στην ουσία χρειάζεται ένα νέο Δουβλίνο.

Πρότεινε ο κ. Γλυνός:

  1. 1.Ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας  ως ευρωπαϊκών συνόρων, τόσο με τις ελληνικές δυνάμεις όσο και με την αξιοποίηση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Frontex η οποία   πρέπει να μπορεί ( μετά από συμφωνία) να δραστηριοποιηθεί και στα χωρικά ύδατα και το έδαφος της Τουρκίας ( Υπάρχουν ανάλογες συμφωνίες  με την Αλβανία)
  2. Επειδή η λύση είναι κυρίως ευρωπαϊκή  πρέπει να πιεστεί η ΕΕ και η Τουρκία ώστε να επιτραπεί η  επιστροφή σε αυτήν όσων εμπίπτουν στις διατάξεις της κοινής Δήλωσης  ΕΕ- Τουρκίας και από την ενδοχώρα, όχι μόνο από τα νησιά . Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η αποσυμφόρηση των νησιών. Βεβαίως η ΕΕ πρέπει να πιέσει την  Τουρκία ώστε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και να διευκολύνει τις επιστροφές μεταναστών.
  3. Το κρισιμότερο  ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να αντιμετωπιστεί βιώσιμα το θέμα των προσφύγων. Πρέπει να καταργηθεί ολοσχερώς το σύστημα  Δουβλίνο για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου.Ένα νέο Δουβλίνο πρέπει να διασφαλίζει ότι:

α) Το άσυλο στην ΕΕ γίνεται πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση  με αυξημένες αρμοδιότητες και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

β) Οι χώρες  πρώτης γραμμής είναι υπεύθυνες μόνο για την καταγραφή  και την διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας με επιτάχυνση  της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.

γ)  Αφού  έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή το επόμενο βήμα είναι μετεγκατάσταση  των καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο, από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής στην υπόλοιπη ΕΕ σύμφωνα με το μόνιμο μηχανισμό  αντιμετώπισης κρίσης ( ποσοστό ανεργίας αριθμός κατοίκων , ποσοστό αιτούντων άσυλο που ήδη κατοικούν εκεί, μέγεθος επικράτειας) .

δ) Όσα μέλη δεν ακολουθούν τους προκαθορισμένους κανόνες  και δεν υποδέχονται πρόσφυγες τότε διακινδυνεύουν τον περιορισμό της πρόσβασης τους  σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

ε) Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να κρατούνται σε κέντρα και να θεσπιστεί ένα σύγχρονο γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα  επιστροφών . Παράλληλα να ασκηθεί πίεση και να δημιουργηθούν hot spots και στην Τουρκία . Αυτό μπορεί να γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις  για τη νέα τελωνειακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας.

Κατά της δημιουργίας ανοικτών κέντρων στα νησιά τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης.

Συμπαράσταση από το Δήμο Λέρου στο Β. Αιγαίο

Ο Δήμαρχος Λέρου κ, Μιχάλης Κόλιας εξέφρασε  τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα και στα αιτήματα των νησιωτών και των Δημοτικών Αρχών του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι τις τελευταίες ώρες δέχονται τις ακραίες πρακτικές της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει τη βούλησή της μέσω ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ο κ. Κόλιας κάλεσε  την κυβέρνηση να δεχθεί και να σεβαστεί τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και του Δημοτικών Αρχών των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και να απομακρύνει ΑΜΕΣΑ τις Μονάδες Μέτρων Τάξης, οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα, θυμίζοντας άλλες εποχές.

«Εμείς οι νησιώτες επωμιζόμαστε όλο το βάρος του προσφυγικού τα τελευταία πέντε χρόνια και απαιτούμε σεβασμό από την κυβέρνηση. Αρκετά με τους πειραματισμούς  των κάθε λογής τυχάρπαστων που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν κάτω τα χέρια από τα περήφανα νησιά μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Δήμου Λέρου.

πηγές:

Δελτία τύπου

Aegean News

rodiaki

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στην «επιχείρηση τρομοκράτησης των ασφαλισμένων»

“Κάκιστες υπηρεσίες προσφέρουν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στον κόσμο της εργασίας και στους συνταξιούχους, όσοι εξακολουθούν να προβάλλουν επιλεκτικά παραδείγματα ψευδών διαφορών μεταξύ των ...