Ιωάννα-Μαρία Ευσταθιάδου: “Θα είστε ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης που θα κηρυχθεί ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ από Δήμο της περιφέρειάς του”

Κύριε Χατζημάρκο,

Είναι προφανές ότι το μεταναστευτικό / προσφυγικό είναι ένα μείζον εθνικό θέμα για την επίλυση του οποίου όντως απαιτείται η συνεργασία των Περιφερειών, των δήμων και των τοπικών κοινωνιών.

Το θέμα όμως είναι ότι η επίλυσή του δεν μπορεί να γίνει με κεντρικούς σχεδιασμούς και αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα εις βάρος κοινωνιών που έχουν υποστεί πολλά περισσότερα απ’όσα μπορούν να αντέξουν. Και συγκεκριμένα αναφέρομαι στον τόπο μου, τη Λέρο.

Υπογραμμίζεται πως οι κάτοικοι της Λέρου απέδειξαν περίτρανα ότι δεν είναι αντίθετοι στην προσπάθεια της χώρας να συμβάλει στην φροντίδα, την στήριξη και την αρωγή ενός τόσο καίριου και σοβαρού ζητήματος όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να το αποδεικνύει!

Όμως δεν μπορεί να αρνηθεί κάνεις το γεγονός ότι πλέον αυτή η προσπάθειά μας και η στήριξη, πάει να μετατραπεί σε σημείο αμφιλεγόμενο και εκμεταλλεύσιμο και από την κυβέρνηση και από εσάς! Η έλλειψη κάνει ακριβώς την ίδια ζημιά με την υπερβολή κ. Χατζημάρκο και το να επιδίδεστε σε αγώνα τένις πετώντας συνεχώς “το μπαλάκι” στη Δημοτική Αρχή της Λέρου και πάλι πίσω, δεν μπορεί να δώσει δυστυχώς καμία απολύτως λύση στο νησί και στην μελλοντική του πορεία.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να υλοποιηθούν σύμφωνα με τη γνώση των δυνατοτήτων που έχει η κάθε περιοχή, το κάθε νησί! Είναι δυνατόν να αρνείστε τον ώριμο πολιτικό διάλογο μόνο και μόνο επειδή δεν βιώνετε ο ίδιος το πρόβλημα στην καθημερινότητα σας;

Δεν βλέπετε ότι ο τρόπος που πάτε να μας επιβάλλετε για το μεταναστευτικό αποβαίνει ιδιαίτερα βλαπτικός για την τοπική οικονομία, αλλοιώνει την τουριστική και πολιτισμική της ταυτότητα και δημιουργεί ακόμα και περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενδέχεται να φτάσουν έως την ερημοποίηση μεγάλου μέρους ενός νησιού που κατοικείται από σχεδόν 8000 μόνιμους κατοίκους όταν το μεταναστευτικό κοινό αγγίζει το 50%;

Σας ζητάμε ανοιχτά να συμμετάσχετε ενεργά ως προς την αντιμετώπιση/διαχείριση και ΕΠΙΛΥΣΗαυτού και συνεχίζετε να αρνείστε… και σαν να μην έφτανε αυτό επιλέγετε να προβείτε σε ενέργειες που μόνο μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλέσουν στο νησί.

Έχετε στα χέρια σας ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ενός ολόκληρου ΔΗΜΟΥ το κατανοείτε;;

Για ποιο λόγο λαμβάνονται αποφάσεις αν έχετε σκοπό να τις απαξιώνετε ή να προσπαθείτε να τις ακυρώσετε;

Γιατί; Για να αποφασίσετε ερήμην μας;

Η στάση σας δηλώνει συνειδητή υπεκφυγή στο μείζον θέμα του νησιού!!! Η Λεριακή κοινωνία, οι πολίτες της, δεν οδηγήθηκαν εδώ με τη βούλησή τους, ούτε είναι υπαίτιοι των λανθασμένων αποφάσεων που ελήφθησαν απ’τα “μεγάλα κεφάλια” των κυβερνώντων αλλά και των άκαρπων χειρισμών τότε της Δημοτικής Αρχής και όσων εθελοτυφλούσαν.

Είναι, λοιπόν, τώρα η ώρα για την έντιμη ανάληψη ευθυνών, αλλά και για το σχεδιασμό της πορείας του Τόπου μας από εδώ και πέρα. Για εμάς, θα είναι ένα φοβερά απαισιόδοξο μήνυμα, αν επιμείνετε στην αδιαφορία και την απαξίωση ενός νησιού που αποτελεί “παιδί” σας στην ουσία και που τόσα έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια που μαστίζεται από το μεταναστευτικό/προσφυγικό και συνεχίζει να προσφέρει και έχει τόση ανάγκη στήριξης σήμερα.

Βάλτε φρένο στην καταστροφή της Λέρου!!

Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και ως εκ τούτου αναμένουμε τη ρητή και γραπτή δέσμευσή σας για άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με όλα τα μέλη και τους συμβούλους που απαρτίζουν τον Δήμο μας για το κυριότερο ίσως ζήτημα που μας αφορά και τις κατάλληλες ενέργειες για την άμεση επίλυση που χρήζει αυτό.

Σε περίπτωση που για ακόμα μια φορά οι εναγώνιες εκκλήσεις μας πέσουν σε κωφά ώτα, θα είστε ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης που θα κηρυχθεί “ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ” από Δήμο της περιφέρειας του.

Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να ξαναδώσετε στην Κοινωνία της Λέρου, την Ελπίδα και την Αξιοπρέπεια που της αξίζει!

Την ύστατη, έστω στιγμή, σας καλούμε να αποδείξετε ότι είσαστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ και ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣαποδέκτης της λαϊκής εντολής και όχι επικεφαλής εκλογικών μηχανισμών με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.

Αποτελεί υποχρέωσή σας να αντιμετωπίσετε ισότιμα όλα τα νησιά της περιφέρειας σας αφού για αυτήν είστε αρμόδιος, και να αναλάβετε απέναντι σε αυτά τις υποχρεώσεις σας!

Είναι γνωστό ότι το ίδιο αφορά στο σύνολο της χώρας, αλλά επιτρέψτε μου την ειδικότερη αναφορά λόγω εντοπιότητας και λόγω του ότι ειδικά η Λέρος έχει δώσει πολλά περισσότερα από όσα έχει τη δυνατότητα να δώσει, εξαιτίας της δυσανάλογης ποσοστιαίας σχέσης μόνιμων κατοίκων – προσφύγων/μεταναστών.


Με αγωνία,

Ευσταθιάδου Ιωάννα-Μαρία