Μερική υπαναχώρηση της γαλλικής κυβέρνησης έφεραν οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το σχέδιό της για μεταρρύθμιση των συντάξεων το μέτρο που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών, το οποίο απορρίπτεται ομόφωνα από τα συνδικάτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε επιστολή που απηύθυνε το Σάββατο, σε συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτικές οργανώσεις.

 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε υποσχεθεί ότι θα προέβαινε σε μια ανακοίνωση στη διάρκεια της ημέρας, στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στην απεργία.

Ο Εντουάρ Φιλίπ διευκρινίζει, ωστόσο, στην επιστολή του πως «οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027 – σε διαφορετική περίπτωση η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί».

 

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν το πιο αμφιλεγόμενο του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων καθώς αύξανεται στα 64 έτη το όριο συνταξιοδότησης.

Το μέτρο αυτό είναι κόκκινη γραμμή για όλα τα συνδικάτα και κυρίως το CFDT, το οποίο τάσσεται ωστόσο επί της αρχής υπέρ της «μεταρρύθμισης» που επιθυμεί η κυβέρνηση για ένα ενιαίο σύστημα στη βάση πόντων. Το συνδικάτο αυτό χαιρέτισε σε μια ανακοίνωση την κίνηση, λέγοντας πως δείχνει «τη βούληση της κυβέρνησης να βρει έναν συμβιβασμό».

 

Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα μεγάλα συνδικάτα επιμένουν στη συνέχιση της απεργίας και των κινητοποιήσεων.

Τώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα πρέπει να δεσμευθούν σε μια διάσκεψη για την ισορροπία και τη χρηματοδότηση των συντάξεων, που θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «μέχρι τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αν δεν καταφέρουν να βρουν μέχρι τότε μέτρα που θα επιτρέπουν την ισορροπία του συστήματος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, προειδοποίησε. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο σημείο αυτό: θα αναλάβω τις ευθύνες μου», επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο ανατολικό Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης, η οποία έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα πολλά διαφορετικά ανά τομέα συνταξιοδοτικά καθεστώτα με ένα ενιαίο στη βάση ενός συστήματος πόντων.

Κατά τη διαδήλωση σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κλομπ εναντίον διαδηλωτών.

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση στην επιθυμία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «μεταρρυθμίσεις» στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ