Την αντίθεσή τους στην μετατροπή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε κλειστού τύπου δομή για τους πρόσφυγες και μετανάστες, εξέφρασαν χθες, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.
Αντίθετος με τις δομές κλειστού τύπου είναι και ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας.
Σε επιστολή του προς την Προεδρία της Κυβέρνησης, με αφορμή τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Εσωτερικών για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθιστά σαφές ότι ο Δήμος Λέρου είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε προωθούμενο σχέδιο κατασκευής κλειστών δομών, καθώς όπως επισημαίνει αφενός δεν θα επιτευχθεί καμία ουσιαστική ανακούφιση των νησιών και αφετέρου θα δημιουργηθούν συνθήκες για άνευ προηγουμένου εντάσεις και σοβαρά επεισόδια.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Παρά τη σφοδρή επιθυμία μου να παρευρεθώ προσωπικώς στη σύσκεψη αυτή, οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη μετάβασή μου από τη Λέρο στην Αθήνα. Για το λόγο αυτό, θα περιοριστώ στην αποστολή αυτού του υπομνήματος, με την παράκληση να αναγνωστεί κατά τη σύσκεψη και να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης.
1. Ο Δήμος Λέρου θεωρεί ότι ο αιφνιδιαστικός, αποσπασματικός και βεβιασμένος τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά μας, χωρίς να έχει προηγηθεί μάλιστα καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, δεν κινείται στο πλαίσιο της συνεργασίας που επιθυμούμε. Τονίζουμε δε ότι εμείς προσωπικώς δεν είχαμε καμία απολύτως ενημέρωση από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, είτε επίσημη, είτε άτυπη.
2. Επί της ουσίας, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας σε κάθε προωθούμενο σχέδιο κατασκευής κλειστών δομών στα νησιά μας, αφού με τον τρόπο αυτό αφενός μεν δεν επιτυγχάνεται καμία ουσιαστική ανακούφιση των νησιών, αφετέρου δε, δημιουργούνται οι συνθήκες για μελλοντικά σοβαρά επεισόδια και άνευ προηγουμένου εντάσεις και συγκρούσεις με επίκεντρο και αφορμή αυτά ακριβώς τα κλειστά κέντρα, που θα λειτουργούν μάλιστα κατά τα φαινόμενα υπό αμφίβολο καθεστώς συνταγματικής νομιμότητας.
3. Αξιώνουμε την άμεση ανακούφιση των νησιών μας, με ουσιαστικές πρωτοβουλίες, που δεν μπορεί να είναι άλλες από την άμεση και μαζική μεταφορά των ανθρώπων σε αντίστοιχες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
4. Δεχόμαστε τη λειτουργία μόνο των δομών που είναι απαραίτητες αποκλειστικώς για την πρώτη υποδοχή και ταυτοποίηση, και σε καμία περίπτωση δομών που θα εξυπηρετούν μακροπρόθεσμη διαμονή των αιτουμένων άσυλο.
5. Ζητούμε τον επανασχεδιασμό του συστήματος πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, με διάχυση των αιτουμένων άσυλο και σε άλλα νησιά «πρώτης γραμμής» που θα δύνανται να φιλοξενήσουν αντίστοιχες δομές, με κριτήρια που θα εξαρτώνται από το μέγεθος και τον πληθυσμό τους.
6. Ζητούμε προσωπική ακρόαση από τον κ. Πρωθυπουργό, προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας δια ζώσης».