Λέρος: Ο Δήμαρχος και κάτοικοι του νησιού εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων – μεταναστών από το πλοίο

Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4-12-2019, ο Δήμαρχος Λέρου, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμένα Λακκίου Λέρου, όπου διαδήλωσαν ειρηνικά, με αίτημα τη μη αποβίβαση προσφύγων/μεταναστών που μεταφέρονταν στο νησί με το πλοίο Blue Star Patmos.

 

Πιο συγκεκριμένα, μετά την άφιξη του πλοίου, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Κόλια, τους Αντιδημάρχους κ. Καστή Δημήτριο, κ. Γρεκό Κυριάκο, κ. Μεραμπελιώτη Βασίλειο, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σοροκάκη Ιωάννη και εκπροσώπους φορέων, επιβιβάστηκαν στο πλοίο απαιτώντας τη μη αποβίβαση των προσφύγων/μεταναστών.

Κατόπιν διαβουλεύσεων τόσο με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους πρόσφυγες/μετανάστες, όσο και με το πλήρωμα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λιμεναρχείο, αποφασίστηκε η αναχώρηση του πλοίου χωρίς τελικά να αποβιβαστούν στο νησί οι μετανάστες.

 

Για το θέμα, ο Δήμαρχος Λέρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα ότι θα μεταφερθούν στη Λέρο με το πλοίο της γραμμής, περίπου πενήντα πρόσφυγες/μετανάστες από νησί εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 800 ΑΤΟΜΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΗΣΙΑ.

Διαμηνύω προς κάθε κατεύθυνση ότι η Λέρος ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να δεχτεί πρόσφυγες εκτός των διοικητικών μας ορίων.

Αντίθετα, έπρεπε το νησί μας εδώ και καιρό να έχει αποσυμφορηθεί και όχι να αριθμεί άνω των 2.500 – 3.000 ατόμων, οι οποίοι διαβιούν σε επιεικώς άθλιες συνθήκες.

Ως Δήμαρχος έχω καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΕΓΩ, ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ θα είμαστε στο λιμάνι για την αποτροπή μεταφοράς προσφύγων/μεταναστών στο νησί μας.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Λέρου υπάρχει σημαντική υποστελέχωση των κλινικών Παθολογικής, Γυναικολογικής, Ψυχιατρικής ενώ παράλληλα το Νοσοκομείο δέχεται μεγάλο όγκων περιστατικών από το Κ.Υ.Τ του νησιού με τους χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της Λέρου, αλλά ούτε και οι φιλοξενούμενοι.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ:

1. Την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
2. Την μεταφορά στη Λέρο όσων προσφύγων/μεταναστών εντοπίζονται ΜΟΝΟ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρμακονήσι – Ν. Λέρος – Ν. Λέβιθα).
3. Την μετακίνηση προς την ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων προσφύγων/μεταναστών εντός δύο (2) ημερών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων.
4. Την συνέχιση του Κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων για το ΚΥΤ.
5. Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
6. Τη μέριμνα της πολιτείας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που παραμένουν στη Λέρο.
7. Την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, και την προώθηση στην ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων στο νησί μας

Σήμερα κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο!”