Ταφόπλακα στην Παράκτια Αλιεία θα βάλει «χαράτσι» καταγγέλλουν οι ψαράδες

Άμεση η απάντηση και η αντίδραση των ψαράδων της Παράκτιας Αλιείας, απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες για επιβολή «χαρατσιού» για τα αλιευτικά τους σκάφη. Οι αλιείς του κλάδου, απευθύνονται στον Υφυπουργό Α. Βεσυρόπουλο και εκθέτοντας του τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου, επισημαίνουν πως το μέτρο θα οδηγήσει σε εξαφάνιση των μικρών ψαράδων και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.


Οι ψαράδες της μικρής Παράκτιας Αλιείας, οι άνθρωποι του μόχθου και της αλμύρας, που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να επιβιώσουν, που βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με χιλιάδες κινδύνους και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν την προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας, στέλνουν ένα μήνυμα αγωνίας αλλά προς το Υπουργείο, ενώ είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν με αγώνες τα δίκια τους. 

Είναι οι άνθρωποι που διαχρονικά “φυλαττουν Θερμοπύλες” στο Αιγαίο και με τα καϊκια τους καταδεικνύουν την Ελληνικότητα των θαλασσών, που ανά τους αιώνες ταξίδευαν οι Έλληνες.

Ακολουθεί η επιστολή του Δ.Σ. της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας:

ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  

Αθήνα 04/11/2019 Ακάμαντος 63, 11851 ΑΘΗΝΑ Αριθ. Πρωτ.: 109 ΑΦΜ: 996858539 e-mail: enosi.eppae@gmail.com 

 

Προς : Υφυπουργό Οικονομικών Κο Βεσυρόπουλο Απ. e-mail: yfyp.fpdp@minfin.gr Κοιν: Όπως Π.Α 

 

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ, 

 

Όπως γνωρίζεται εκπροσωπούμε τον κλάδο της παράκτιας αλιείας, πρόκειται δηλαδή για αλιείς που κατέχουν μικρά κυρίως σκάφη, τα οποία δεν απομακρύνονται από την ακτογραμμή.

Με λύπη και αγανάκτηση άκουσαν εκπρόσωποι μας από εσάς και τον Υπουργό οικονομικών πριν λίγες μέρες στην επιτροπή διαβούλευσης του φορολογικού νομοσχεδίου στην βουλή, ότι πλέον θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε χαράτσι για τα αλιευτικά μας σκάφη.

Καταλαβαίνουμε ότι ίσως δεν έχετε σχέση με την παράκτια αλιεία και δεν γνωρίζεται το προφίλ των παράκτιων ψαράδων. Προφανώς σας κατατέθηκε κάποια εισήγηση από την ΑΑΔΕ η οποία σας έλεγε γενικώς και αόριστος ότι οι αλιείς δεν πληρώνουν φόρο και να τους επιβάλλουμε το χαράτσι να πληρώνουν και αυτοί κάτι!. Κύριε Υφυπουργέ, δυστυχώς αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. 

 

Η πλειονότητα των παράκτιων αλιέων μετά βίας τα βγάζει πέρα και το επάγγελμα οδεύει προς εξαφάνιση. Πρόκειται για ανθρώπους του μόχθου οι οποίοι αφενός μεν έχουν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες και αφετέρου την χρόνια αδιαφορία της πολιτείας η οποία τους έχει φέρει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

 

Ο κατάλογος των προβλημάτων είναι μακρύς και δεν είναι της παρούσης, όμως γεγονός είναι ότι οι παράκτιοι αλιείς δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτό το χαράτσι, μετά βίας βγάζουν τα προς το ζην. Αν ήταν αφορολόγητοι, όπως σας είπαν ,τότε θα υπήρχε ζήτηση για το επάγγελμα, αντιθέτως σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν παράκτιοι αλιείς.

Επίσης να σας υπενθυμίσουμε, γιατί ίσως δεν το γνωρίζεται, ότι σε όλο το αιγαίο τα μικρά καΐκια των παράκτιων αλιέων υψώνουν την Ελληνική σημαία η οποία κυματίζει συνεχώς και δηλώνει καθημερινά στους γείτονες την παρουσία μας. 

 

Οι συνάδελφοι των ακριτικών περιοχών του αιγαίου είναι άγρυπνοι φρουροί των συνόρων της πατρίδας μας. Το χαράτσι που μας επιβάλλατε δεν βάζει μόνο ταφόπλακα σε πάνω από δέκα χιλιάδες (10000) οικογένειες παράκτιων αλιέων αλλά είναι μαχαιριά στην εθνική μας παράδοση και ασφάλεια.

Κρίμα διότι δηλώνετε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιβάλλετε νέα φορολογικά βάρη και θα ελαφρύνεται τους φορολογούμενους. Τελικά μάλλον επικοινωνιακά παιχνίδια κάνετε. Να είστε σίγουρος ότι θα μας βρείτε από δω και πέρα στην είσοδο της βουλής… Ζητούμε άμεσα να εξαιρέσετε τους παράκτιους αλιείς από το βάρος του χαρατσιού και να συναντηθούμε μαζί σας να συζητήσουμε το θέμα. 

 

Κύριε υφυπουργέ, ευελπιστούμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα κατανοήσετε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και θα προχωρήσετε στην εξαίρεση των παράκτιων αλιέων από την υποχρέωση να πληρώσουν αυτό το χαράτσι. 

 

Μετά τιμής εκ μέρους του ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας ΚΟΥΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ –  ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Αλιεία