Ήττα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μπορεί στην κυβέρνηση να υπερηφανεύονται για τις «εννέα σημαντικές διατάξεις» που αναθεωρήθηκαν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, όμως η κυβερνητική πλειοψηφία κάθε πρόταση που δεν προερχόταν από τις τάξεις της, και η απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου ήταν μία από αυτές. Συνολικά 170 ήταν οι βουλευτές που αρνήθηκαν την αναθεώρησή του επίμαχου άρθρου.

 

Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης έριξε τίτλους τέλους τη Δευτέρα, με τους βουλευτές να συμφωνούν στην αναθεώρηση μόλις εννέα διατάξεων, από τις συνολικά 49 που πρότειναν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούσαν 28 άρθρα του Συντάγματος. Διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων και ποινική ευθύνη υπουργών, μερικές από τις διατάξεις που αναθεωρήθηκαν.

 

Ωστόσο, μία σημαντική μεταρρύθμιση που έμεινε στα χαρτιά, ήταν αυτή της τροποποίησης του Άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος, για την απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Κατά την ψηφοφορία, 170 βουλευτές καταψήφισαν την τροποποίηση, 120 την υπερψήφισαν και επτά δήλωσαν «παρών».

 

«Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο» αναφέρει σχετικά το συγκεκριμένο άρθρο.

 

Σημειώνεται πως κατά την πρώτη διαδικασία, του περασμένου Ιανουαρίου, ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Γιώργο Μαυρωτά του Ποταμιού -τότε- που θα υπερψήφιζαν την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ που θα έλεγαν και τότε «όχι».

 

Ο δικηγόρος, συνήγορος πολιτών και οργανώσεων σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς σε σχετική ανάρτησή του:

 

«Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι βουλευτές αυτοί παραδέχτηκαν με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο ότι δεν εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται για την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά αντίθετα επικροτούν τις διακρίσεις και προτίθενται να υποδεχθούν νομοθετικές προτάσεις που τις εμβαθύνουν, γιατί αυτό σημαίνει το άρθρο που καταψήφισαν: φρένο στον νομοθέτη.

 

Οι βουλευτές αυτοί είναι αντίθετοι στις ευρωπαϊκές αξίες όπως έχουν καθιερωθεί στο άρθρο 5β της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

 

Ομολογούν ότι είναι υπεύθυνοι ατομικά και αναδρομικά, αλλά και για το μέλλον, για όλες τις αυτοκτονίες, τους αποκλεισμούς, την κακοποίηση, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, τις δολοφονίες, την άρνηση αναγνώρισης υπαρχουσών οικογενειών, τον εργασιακό αποκλεισμό, τον αποκλεισμό από την κοινωνική ασφάλιση και το δημόσιο σύστημα υγείας, τον αποκλεισμό από το εκπαιδευτικό σύστημα, από την συμμετοχή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, τον σεβασμό τελικά της ανθρώπινης αξίας των λοατκι ανθρώπων.

 

Αυτοί οι βουλευτές ανήκουν σε μια προγενέστερη περίοδο της ιστορικής εξέλιξης, πολύ πριν τον νεωτερισμό. Πολύ πριν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και σαφέστατα πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, πριν από την γαλλική και αμερικανική επανάσταση, ενδεχομένως και πριν από το Βυζάντιο. Είναι τα ημιζωντανά απολιθώματα του ρωμαίου νομοδιδάσκαλου Μοδεστίνου που αναβίωσε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, άλλο «σύγχρονο» φόρουμ αυτό, για να επιβάλει την ερμηνεία του αστικού κώδικα όπως την αντιλαμβάνονταν σε εποχές που δεν υπήρχε ούτε αστικός ούτε κώδικας.

 

Πείτε μας λίγο ότι δεν χρειάζονται τα πράιντ.
Ότι είναι περιττά τα σωματεία.
Και ότι προσβάλλουν την αισθητική σας».

Υποχρεωτικός ο οικογενειακός γιατρός από 1η Ιανουαρίου – Τι πρέπει να κάνετε;

Από 1/1/2019 τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, με υποχρεωτική εγγραφή για όλους, ανέφερε  ο αναπληρωτής γ.γ υπουργείου Υγείας. Οι επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό είναι δωρεάν και ο κάθε πολίτης ...