Το «Δίκτυο Συνεργασίας Για το Θαλάσσιο Περιβάλλον», με αφορμή τη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πλαστικής Σακούλας» εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου με τίτλο «Μειώνονται οι λεπτές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν μειώνεται η εξάρτησή μας από το πλαστικό».
Με στόχο τη μείωση κατανάλωσης πλαστικού μίας χρήσης και σε εφαρμογή της Οδηγίας 2015/720 της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβλήθηκε αντισταθμιστικό περιβαλλοντικό τέλος για τη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα αντικατέστησαν τις λεπτές πλαστικές σακούλες με παχύτερες, για την τιμολόγηση των οποίων δεν προβλέπεται αντισταθμιστικό περιβαλλοντικό τέλος, αλλά τιμολόγηση με εμπορικό όφελος.
Αποτέλεσμα:
α) Ενώ οι Έλληνες περιόρισαν τη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας, το πλαστικό που χρησιμοποιείται δεν περιορίστηκε αντίστοιχα, αφού οι παχύτερες σακούλες συνεπάγονται «περισσότερο πλαστικό».
β) Τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει η Ελλάδα δε λαμβάνουν υπόψη το σημείο «α)», με αποτέλεσμα να είναι ανακριβή τα δεδομένα σχετικά με τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
γ) Το περιβαλλοντικό τέλος της λεπτής πλαστικής σακούλας τείνει να εξελιχθεί αποκλειστικά σε έσοδο του εμπόρου αντί για ανταποδοτικό τέλος στο κράτος.
Το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο πλαίσιο της εφαρμογής προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και για την καλλιέργεια της συνείδησης ενεργού πολίτη στα παιδιά και στους νέους της χώρας, και ως μέλος του Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, δεσμεύεται να ενημερώσει τα σχολεία σχετικά με τα δεδομένα αυτά, ώστε οι μαθητές να αποτελέσουν αγωγούς ορθής ενημέρωσης και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες, ικανούς και έτοιμους να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση πολιτικών και στην παρακολούθηση της σωστής υλοποίησής τους.