Θέσεις Κωνσταντίνου Κουβά για το περιβάλλον

Αναμφισβήτητα, το νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες αγαθό και έναν απαραίτητο φυσικό πόρο.

 

Δεδομένου ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα διαταράσσει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, η ανάγκη της αφύπνισης μικρών και μεγάλων γίνεται εντονότερη. Έννοιες όπως διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, μόλυνση των υδάτων, οικολογικές διαταραχές, υπεραλίευσης, ηχορύπανση, χρήζουν σοβαρής ενασχόλησης και έργων, πόσο μάλλον όταν στα νησιά μας, η θάλασσα είναι μέσο ανάπτυξης και πολιτισμού.

 

Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο μία αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προσπάθεια για τη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση.

Μέσα από το επάγγελμα που επέλεξα και αγαπώ, κάνω και εγώ την προσπάθεια μου καθώς με απασχολεί πολύ.

 

Μετρώντας τα αποτελέσματα των δράσεων στα οποία έχω συμμετάσχει ή έχω διοργανώσει, διαπιστώνω πως  η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται και  διδάσκεται με πολλούς τρόπους.

Περιβαλλοντολογικές δράσεις όπως καθαρισμοί, δενδροφυτεύσεις κτλ., σαφώς και αποτελούν σημαντική κίνηση, στόχος όμως είναι να επικεντρωθεί η προσπάθειά στην ευαισθητοποίηση εκ των προτέρων, με σκοπό την αειφόρο διαχείριση και χρήση της φύσης. Εκτίμηση μου είναι πως η εκπαίδευση είναι ο δυναμικότερος τρόπος μετάδοσης γνώσης και ενδυνάμωσης μιας ενεργής περιβαλλοντικής κουλτούρας.

 

Με σοβαρότητα πρέπει να δημιουργηθούν Περιβαλλοντικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα που να διαμορφώνουν στάσεις και αντιλήψεις, σε άτομα και κοινωνικές ομάδες, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν με ατομική, αλλά και συλλογική δράση, να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η παρακολούθηση των διαδρομών του νερού, των λυμάτων, των ανακυκλώσιμων υλικών και των απορριμμάτων γενικότερα είναι επιτακτική ανάγκη. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας όλων των παραπάνω, θα πρέπει να είναι επισκέψιμες για τις ανάγκες της ενημέρωσης και της έρευνας. Ο κατασκηνωτικός θεσμός, ο αθλητισμός, οι καταδύσεις, ακόμη και ο αγώνας για την προστασία των ιστορικών κτιρίων εμπεριέχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων και αξιών  για τον σεβασμό προς το περιβάλλον, αποτελώντας έναν εκπαιδευτικό οργανισμό.

 

Μόνο όταν αντικρίζουμε την λυπηρή πραγματικότητα, μακριά από την όμορφη εικόνα δημοσιεύσεων περί δενδροφύτευσης, καθαρισμών  και  κάδων ανακύκλωσης,  διαμορφώνονται περιβαλλοντικά υπεύθυνοι πολίτες.

 

  • Σας καλώ να καταδυθούμε για να διαπιστώσετε την απουσία μεσογειακών οργανισμών εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
  • Σας καλώ να κάνετε μια βόλτα στην φύση, με ποδήλατο ή χωρίς, και να παρατηρήσετε την καταστροφική παρέμβαση του ανθρώπου.
  • Σας καλώ να ακολουθήσετε μονοπάτια που οδηγούν σε ιστορικά κτίρια και να αντικρίσετε μια λυπηρή αντιμετώπιση του πολιτιστικού μας πλούτου.
  • Σας καλώ να παρακολουθήσετε την διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο σας και να αναρωτηθείτε αν τελικά το περιβάλλον προστατεύεται
  • Σας καλώ να συμμετέχετε σε αθλητικές διοργανώσεις και κατασκηνώσεις
  • Σας καλώ να μην μεταφέρετε καμία καλή συνήθεια που αφορά το περιβάλλον για αύριο

 

Συνοψίζοντας, πρωταρχικός σκοπός δεν είναι ούτε η «σύσταση» για πρόληψη, ούτε η «ενθάρρυνση» για λήψη περισσότερων μέτρων προστασίας, αλλά η επαφή και η επανένωση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

 

Σας καλώ, στις εκλογές να αποφασίσετε υπεύθυνα ποιος είναι αυτός που μπορεί επιτέλους να υπερασπιστεί έμπρακτα το περιβάλλον μας.

 

Κωνσταντίνος Κουβάς

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

“Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” με τον Μανώλη Γλυνό

 

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Κωνσταντίνος Κουβάς γεννήθηκε το 1967. Απoφοίτησε από την Σχολή Ηλεκτρολόγων, τον κέρδισε όμως η θάλασσα. Το 1988, ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία ως εκπαιδευτής αυτοδυτών. Ταξίδεψε τον κόσμο και εργάστηκε με αντικείμενο τις Υποβρύχιες εργασίες για αρκετά χρόνια, μέχρι που το 1992 αποφάσισε να επιστρέψει στην Λέρο και να δημιουργήσει με πάθος επιχειρήσεις εστίασης. Το 2000, πίστεψε στις δυνατότητες της Λέρου, και δημιούργησε Σχολή Κατάδυσης στο νησί του.

Η αγάπη του για την Λέρο τον ώθησε να εμπλακεί στους πιο δημιουργικούς και εναλλακτικούς φορείς του νησιού.

Ο Κώστας Κουβάς είναι ιδρυτικό μέλος και εξακολουθεί μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες να είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΙΣΠΕ Λέρου και του Ναυτικού Ομίλου.

Πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθεστιατόρων της Λέρου, σύμβουλος στο Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου , μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης, και με ενεργή συμμετοχή σε πολλούς φορείς της Δωδεκανήσου, ο Κώστας Κουβάς είναι πάντα ο άνθρωπος που παλεύει για την ανάπτυξη του τόπου. Έχει καταθέσει μελέτες και προτάσεις που αφορούν το σύμπλεγμα των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με εξαίρετα αποτελέσματα, και αναμένεται να δούμε ακόμη πολλά.

Είναι διαθέσιμος να δουλέψει όπου του ζητηθεί αρκεί να υπηρετεί την ισότητα, την αξιοκρατία και το δίκαιο.

Σεμνός αγωνιστής ως υποψήφιος Βουλευτής με την υποστήριξη του Σύριζα το 2012 και το 2015, και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο πλευρό του υποψήφιου περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Μανώλη Γλυνού.

Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και τιμά την υποχρέωση του προς τις νεότερες γενιές.