Γ. Καρπαθάκη: “Αν το αγαπάς, από το τίποτα μπορείς να κάνεις μικρά θαύματα!!”

Συνέντευξη της Γεωργίας Καρπαθάκη για την πορεία της “Γλυκεία Λέρος”, στο Leros Voice.

Γεια σας! Σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να δώσετε αυτή τη συνέντευξη στο LerosVoice. Στην μικρή κοινωνία της Λέρου, γνωρίζουμε πως έχετε δώσει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού σας στον Οδηγισμό και στην ανάδειξη της Ιστορίας του νησιού. Φυσικά παράλληλα εργάζεστε και έχετε μια πολύ επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Θα μας πείτε λίγα λόγια για το πως ξεκίνησε η επιχείρηση και ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα όταν οι σπουδές σας είναι σε άλλο τομέα;

“Άννα μου και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι να έχουμε μια γόνιμη συζήτηση προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.. Πράγματι σπούδασα Γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μια υπέροχη επιστήμη που ατυχώς δεν μπορεί να έχει άμεσα εφαρμογή στο νησί μας. Αυτοί που χάραξαν την πολιτισμική-εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μας, δυστυχώς μας προετοίμασαν για άνεργους επιστήμονες. Έχει σοβαρές ευθύνες η πολιτεία μας.

Επέλεξα όμως να μείνω στο νησί μας επειδή είναι ο τόπος μου και τον αγαπώ. Το 2011 ιδρύθηκε από την οικογένεια μου η Γλυκεία Λέρος στο Παντέλι ,σαν ζαχαροπλαστείο και είδη λαϊκής τέχνης. Παράλληλα στον πρώτο όροφο της
παλαιάς ναυτικής κατοικιάς μας στήσαμε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο αφιερωμένο στο Λέρικο Γάμο.. Η μητέρα μου λάτρης της παράδοσης είχε συγκεντρώσει δεκάδες συνταγές Λέρου με παραδοσιακά γλυκά κυρίως του Γάμου… Ήταν και άριστη μαγείρισσα και γλυκατζού και «έδεσε το γλυκό!»… Στα εγκαίνια λάβαμε ένα υπέροχο δώρο από την Λαογράφο μας κ Μπέλλα Γιαννουκά με Λέρικες συνταγές της περιόδου 1850-1860.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν και δύο συνταγές για σπιτικά λικεράκια. Τότε η Λέρος είχε πανέμορφο κόκκινο γλυκό
κρασί, κάθε σπίτι είχε μια γλάστρα με αρμπαρόριζα και κάθε γειτονιά τουλάχιστον δέκα γλυκές και μια πικρή αμυγδαλιά… Αυτά ήταν και τα συστατικά των δύο υπέροχων λικέρ Αρμπαρόριζας και Πικραμυγδαλου, που
σήμερα τα ονομάζουμε Απεριτίφ ή Digestive ή Σερμπέτια κλπ..κλπ.. Έτσι σιγά –σιγά από το 2012-2015, αναπτύξαμε τα δύο προϊόντα που όταν βασισμένα στις συνταγές του 1850-1860. Όταν ανέλαβα το εργαστήριο στο Παντέλι εγώ,
έστρεψα τις δραστηριότητες μου κυρίως στα Γλυκά Ποτά με βιολογικά άνθη, βότανα ή καρπούς και βιολογικό κρασί. Όλα ελληνικά και πιστοποιημένα. Δεν κοίταξα μοιρολατρικά το πτυχίο μου, αλλά πάλεψα μαζί με την οικογένεια μου για κάτι άλλο. Έτσι βρεθήκαμε με ένα Εμφιαλωτήριο Αρωματισμένου Οίνου…. που είναι πιστοποιημένο από τον οίκο αξιολόγησης aCERT με ΙSO 22000, συμμετείχαμε σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και για πρώτη φορά μετείχαμε και σε έκθεση του Εξωτερικού (Βαρσοβία 2018)!”

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στις πιστοποιήσεις των προϊόντων σας;

“Κοιτάξτε, όταν αδειοδοτηθήκαμε, ήμασταν σχεδόν οι πρώτοι πανελλαδικά που ασχοληθήκαμε με το εν λόγω αντικείμενο. Πολύ πρόσφατα είχε γίνει Νόμος στην Ευρώπη (μέχρι τότε ήταν νόμιμο μόνο στη Γαλλία) και στην Ελλάδα ακόμη δεν είχε εφαρμοστεί. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα να συναντήσουμε πολλά εμπόδια και άπειρες δυσκολίες.

Τέλος πάντων, είναι τόλμημα να ιδρύσεις μεταποιητική επιχείρηση σε ένα πολύ μικρό νησί με μικρές δυνατότητες προώθησης των προϊόντων σου και χωρίς την ύπαρξη επαγγελματιών οινολόγων, εργαστηρίων, χημείου κλπ…κλπ.. Καμία υποστήριξη, ούτε επιχορήγηση… Τα πρώτα χρόνια ένα μεγάλο μέρος των εσόδων «πήγαινε» στα μεταφορικά (έτοιμο το ένα λικέρ-στείλτο στο εργαστήριο-χημείο κτλ).

Σήμερα έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό στο δικό μας εργαστήριο ώστε να γίνονται όλες οι μετρήσεις επιτόπου εδώ… που το θεωρώ επίτευγμα γιατί όλα αυτά απαιτούσαν τεράστιο κεφάλαιο και το ευτυχές είναι πως το λικέρ ήταν ο καθοδηγητής μας!”

Ποια είναι η βασική πρώτη ύλη που επεξεργάζεστε σήμερα για τα προϊόντα σας; Πιστεύετε πως υπάρχουν αναξιοποίητες πρώτες ύλες ακόμη στη Λέρο που μπορούν να μετατραπούν σε καλής ποιότητας προϊόντα;

“Στην αρχή χρησιμοποιούσαμε Γλυκά κρασιά Ρόδου και Σάμου-πιστοποιημένα με τα σχετικά τους ISO. Η αγορά όμως έψαχνε για Βιολογικά προϊόντα. Έτσι τώρα τα κρασιά μας είναι βιολογικά 100% ελληνικά και τα βιολογικά μας βότανα από την περιφέρεια μας και ειδικότερα από την όμορφη Σύρο.”

Βλέπουμε την ενεργή συμμετοχή σας σε εκθέσεις γαστρονομικού κυρίως ενδιαφέροντος. Είναι μια ευκαιρία, σε στοχευμένο κοινό να διαφημίσετε τα προϊόντα σας. Πιστεύετε πως η συμμετοχή σας αυτή αποδίδει οικονομικά για την επιχείρηση;

Βεβαίως οι θεματικές εκθέσεις πρωταρχικά στοχεύουν στην διαφήμιση του πλούτου του τόπου μας. Πιστεύεται ότι η Λέρος ανταποκρίνεται άξια στο νέο γαστρονομικό ρεύμα τουρισμού και ενδιαφέροντος γενικότερα; Έχει λοιπόν κοινωνική προσφορά προς τον τόπο η οικογενειακή αυτή επιχείρηση;

“Η συμμέτοχη σε εκθέσεις είναι ένα σημαντικό βάρος –δαπάνη για την δράση μας. Όμως είναι και ο καλύτερος τρόπος να προβάλεις το προϊόν σου χωρίς μεσάζοντες – απευθείας στον λιανέμπορο. Έτσι κρατάς και το προϊόν σε μια αξιοπρεπή τιμή για τον καταναλωτή. Σημειώστε ότι τα προϊόντα μας –περίπου 18 ετικέτες είναι φτιαγμένα 100% με αρίστης ποιότητας πρώτες ύλες –ακολουθούν πιστά τις διαδικασίες παραγωγής του 1860, όπως ακριβώς γινόταν τότε- παρεμβαίνοντας όμως στις συνθήκες ασφαλών διαδικασιών υγιεινής σύμφωνα με το ISO 22000.

Ο ρόλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι καταλυτικός αφού
κάθε φορά που το θέλουμε μας φιλοξενούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις… και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό… Δεν έχω υπαχθεί σε κανένα αναπτυξιακό Νόμο γιατί πιστεύω ότι τα προγράμματα αυτά είναι κομμένα και ραμμένα για τους έχοντες τους κατέχοντες και όχι για νέους που ζητούν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτός είναι και ένας από τους πολλούς λόγους που ανάγκασαν νέους επιστήμονες να ξενιτευτούν….. Κάθε φορά που μετέχουμε σε εκθέσεις καμαρώνουμε να βλέπουμε κι άλλες Λέρικες επιχειρήσεις! Η λέξη Λέρος έχει επιβληθεί θετικά στην αγορά των γαστρονομικών εκθέσεων και σίγουρα οι συμμετέχοντες, έστω και ελάχιστοι 1-2, προβάλλουμε θετικά το νησί μας και τα προϊόντα μας είναι στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε πρώτη θέση.”

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η λειτουργία της Αγοράς Λέρου ως Διαδραστικό Μουσείο Αγροδιατροφής. Έχετε προτάσεις για τον τρόπο “εκμετάλλευσης” του Μουσείου ώστε το γαστρονομικό ενδιαφέρον για την Λέρο να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης;

“Σίγουρα θα πρέπει οι μελετητές να έχουν υποδείξει τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Θεωρώ σημαντικό βήμα την επαναλειτουργία της αγοράς που προτείνω να έχει κάποια συνεταιριστική δομή (πχ κοινωνικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης – όπως ο ΚΟΙΣΠΕ ) και να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα. Αγροτικά- Κτηνοτροφικά-Αλιεύματα.. Ίσως και μια μικρή παραδοσιακή ταβέρνα αποκλειστικά με Λέρικα προϊόντα από τους chef της ομάδας «L’eros Food».. Καλό είναι βέβαια να υπάρξει ένας πολύ καλός κανονισμός λειτουργιάς υπό την εποπτεία του Δήμου μας.”

Θα συμβουλεύατε τους νέους να μείνουν στον τόπο τους ώστε να εκμεταλλευτούν και να εξελίξουν ότι δυνατότητες τους παρέχει;

“Καθημερινά ο κόσμος μας αλλάζει. Αν υπάρξει ισοτιμία-ισονομία-τήρηση της νομοθεσίας από τους κρατούντες, τότε ΝΑΙ η Λέρος μας είναι ένα ιδανικά πανέμορφο νησί για νέους και παλαιότερους! Νομίζω ότι οι νέοι σήμερα πρέπει να παλέψουμε πολύ σκληρά ένα σύστημα διάτρητο που ευνοεί την ύπαρξη μιας υψηλής ανεργίας (για να έχει φθηνά εργατικά χέρια), ευνοεί την οικογενειοκρατία (θα προσλάβω τον φίλο-συγγενή και όχι τον καλύτερο) και την επιδότηση της τεχνητής ανεργίας-της φτώχειας.

Οι νέοι έχουμε χρέος να παλέψουμε για το δικό μας μέλλον που ευχόμαστε να είναι καλύτερο από το χθές…. Οι εκθέσεις, πέραν των επαγγελματικών συμφωνιών, μας ανοίγουν και το μυαλό! Ένας νέος λοιπόν που θέλει να ασχοληθεί μπορεί να παραδειγματιστεί από όλους εμάς τους μικρούς μεταποιητές, τους παραγωγούς κτλ και με αγάπη και μεράκι είμαι σίγουρη πως θα πετύχει! Αν το αγαπάς , από το τίποτα μπορείς να κάνεις μικρά θαύματα!! Απόδειξη αυτού που σας λέω είναι η κυρία από την Κέα που έφτιαξε μπισκότα από βελανίδια! Το μυστικό είναι η αγάπη!”

Κλείνοντας αν θέλετε να μοιραστείτε μια συνταγή που είναι εμπνευσμένη από κάποιο προϊόν σας;

“Ευχαρίστως! Να πούμε την συνταγή του cocktail «Λευκό ρόδο της Λέρου» από τον αγαπητό Κωνσταντίνο Κλήμη για το οποίο θα χρειαστείτε:

70ml αφρώδη οίνο της αρεσκείας σας και 50ml λικέρ πικραμύγδαλου της «Γλυκειάς Λέρου».

Είναι η καλύτερη πρόταση για κάθε εορταστικό event με άρωμα Λέρου!!! Στην υγειά σας!!!”

Για το Leros Voice.

Θετική η Υφυπουργός κα Παπανάτσιου για επαναλειτουργία Δ.Ο.Υ. Καλύμνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ηλίας Καματερός: «Θετική η Υφυπουργός κα Παπανάτσιου για επαναλειτουργία Δ.Ο.Υ. Καλύμνου». Συναντήθηκαν εχθές η Υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου Αικατερίνη με τον βουλευτή Δωδεκανήσου ...