Υπερψηφίστηκε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Υπέρ της αρχής του νέου αθλητικού νομοσχέδιου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρών.

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την  Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Υπέρ της αρχής του νέου αθλητικού νομοσχέδιου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρών.

Τομή που βάζει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και δικαστικών διενέξεων και διώξεων, χαρακτήρισε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
Από την πλευρά τους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια κρατικού παρεμβατισμού και κομματικοποίησης του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.
«Στην Ελλάδα, την περίοδο της ευμάρειας όταν δαπανούσαμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, είτε από τον Κρατικό προϋπολογισμό είτε από τους ειδικούς λογαριασμούς του τότε κρατικού ΟΠΑΠ, γίναμε μάρτυρες μιας όχι αντίστοιχης με τα χρήματα που δαπανούνταν, άνθησης του ελληνικού αθλητισμού, με πάρα πολλές παρατυπίες, πάρα πολλά προβλήματα στο σύνολο των εκφάνσεων της διοίκησης του αθλητισμού», υπογράμμισε .
Παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες περί κρατικού παρεμβατισμού αντιτείνοντας ότι   αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι επιβάλλεται στον  επαγγελματικό αθλητισμό ο οικονομικός έλεγχος.
«Σεβόμαστε  την ορθή έννοια του αυτοδιοίκητου, μια έννοια που την  κάνουμε συνεχώς λάστιχο, αλλά ταυτόχρονα ορίζουμε  το πλαίσιο για να γλιτώσουμε από τα φαινόμενα «αχυρανθρώπων» και παράνομων δοσοληψιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βασιλειάδης έδωσε έμφαση στην  Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, επισημαίνοντας ότι  «παίρνει αρμοδιότητες και γίνεται μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία διασφαλίζει την απαιτούμενη εξειδίκευση τη νομική, την επιστημονική και την επαγγελματική.

«Θεσπίζουμε σαφή ασυμβίβαστα, σαφή κολλήματα, ένα σαφές πλαίσιο τόσο σκληρό όσο όμως να είναι και χρηστικό δίνοντας εργαλεία ούτως ώστε να έχουμε έναν ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο για να μη ζήσουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος. Δημιουργείται ένα όργανο το οποίο θα λογοδοτεί και θα έχει την υποχρέωση να εκδίδει έκθεση πεπραγμένων. Ένα όργανο που θα εκδίδει πιστοποιητικό στις Α.Α.Ε», επεσήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού και συνέχισε:
« Ως Κράτος κάνουμε τον οικονομικό έλεγχο για να δούμε αν κάποια Α.Α.Ε. πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να το λάβει. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα. Χαράζουμε την πολιτική, ακολουθώντας τους κανόνες των διεθνών συνομοσπονδιών. Παράλληλα είμαστε σύννομοι με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την πραγματικότητα, την ουσία του ελέγχου που θα πρέπει να έχει το κράτος».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΟΕ που χαρακτήρισε λαίλαπα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το νομοσχέδιο, τόνισε ότι περισσότερο πολιτικολογεί παρά επί της ουσίας απαντά.
«Είναι λαίλαπα ο  οικονομικός έλεγχος; Η λογοδοσία; Είναι λαίλαπα το να μπορείς να ελέγχεις πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα για να μην ξαναζήσουμε  όσα ζήσαμε στο παρελθόν; Είναι λαίλαπα η απλή αναλογική; Τώρα θυμήθηκαν το εκλογικό σύστημα; Ο Νόμος. 2725/1999 δεν έχει εκλογικό σύστημα; Σαφές εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική, με 70% μπόνους που επί της ουσίας αποτρέπει οποιαδήποτε άλλη άποψη να ακούγεται; Γιατί τότε δεν ήταν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και δεν ήταν πρόβλημα; Ο νόμος λοιπόν διαχρονικά ορίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας ορίζει τα πάντα και εμείς σε αυτό το πλαίσιο ερχόμαστε και θέτουμε τους κανόνες  για το εκλογικό σύστημα. Το να υπάρχουν λοιπόν κανόνες γενικοί κανόνες, το πώς δομείται το κύτταρο του αθλητισμού είναι κομβικό για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του. Καμία παρέμβαση ούτε στο τι αποφάσεις θα πάρουν, ούτε στους κανόνες συγκρότησης, αλλά κανόνες που οφείλει το κράτος να βάζει».
«Στόχος με  αυτό το νομοσχέδιο είναι  να θεσπίσουμε κανόνες στη συγκρότηση των οργάνων που διασφαλίζουν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της εκπροσώπησης, των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, της εκπροσώπησης των φύλων.  Ο κανόνας λοιπόν ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά με ποσόστωση σταυροδοσίας, που  εξυπηρετεί ότι οι οριακές πλειοψηφίες δεν μπορούν να αποκλείσουν αντίθετες απόψεις. Δεν μπορεί το 51% της συνέλευσης να μπορεί να ελέγξει το 100% του οργάνου».
«Η Δ.Ο.Ε θα σας το γυρίσει πίσω το νομοσχέδιο σας δεν θα δεχθεί τον κομματισμό στον αθλητισμό. Δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα» ανέφερε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεση της στο θέμα της ποσόστωσης ενώ χαρακτήρισε φωτογραφική την διάταξη για την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος.

«Δεν υπάρχει πιο φωτογραφική διάταξη από αυτήν. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει να είναι το ίδιο πρόσωπο ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος. Αυτό που κάνετε είναι τεράστιο λάθος και έγκλημα. Η επιστημονική έκθεση της Βουλής σας λέει ότι υπάρχει προβληματισμός για τη διάταξη. Είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και είναι μια ιστορία που θα έχει συνέχεια» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.
«Αναμέναμε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα έθετε κανόνες διαφάνειας και αμεροληψίας αλλά  άνθρακες ο θησαυρός. Περάσατε κάτω από τον πήχη. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα  του αθλητισμού», επεσήμανε από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ ‘Αννα Καραμανλή και πρόσθεσε:
«Η χθεσινή ανακοίνωση της Ε.Ο.Ε είναι κόλαφος. Χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο λαίλαπα μιλά για ανεφάρμοστα μέτρα και προειδοποιεί για προσφυγή στη Δ.Ο.Ε. Κρατάτε τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού»
Ακόμα, υποστήριξε ότι η διάταξη για την μετοχική σύνθεση των Ομοσπονδιών διευκολύνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ  επεσήμανε ότι «με το νέο εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει κομματικά παραμάγαζα και καπετανάτα».
«Με αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνετε ότι είστε αποκομμένο από την πραγματικότητα. Προσπαθείτε να κρύψετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί με τη μπαγιάτικη συνταγή του κρατικού παρεμβατισμού. Όμως,  όπως η κοινή γνώμη σας γύρισε τη πλάτη έτσι σας γύρισε την πλάτη και η αθλητική κοινότητα», κατέληξε η κ. Καραμανλή.
Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου,  έκανε λόγο για προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με τον μανδύα δήθεν της Ανεξάρτητης Αρχής.
Ακόμα μίλησε για έντονο κρατικό παρεμβατισμό τόσο στον  επαγγελματικό  όσο και στον  ερασιτεχνικό αθλητισμό  ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΣΕΓΑΣ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης,  υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει ουσιαστικές, ριζικές λύσεις στη πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας στον επαγγελματικό αθλητισμό
«Τα φαινόμενα διαφθοράς, σήψης, διαπλοκής, οπαδικής βίας, στημένου τζόγου θα υπάρχουν όσο ο αθλητισμός λειτουργεί ως επιχείρηση. Και εσείς δεν τολμάτε να βάλετε χέρι. Όλες οι ΠΑΕ ενισχύονται με λεφτά του ελληνικού λαού και έχουν χρέη. Το σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν παίζεται μέσα αλλά έξω από το γήπεδο και οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι βαριές», τόνισε ο κ. Συντυχάκης.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς πρότεινε μεταξύ άλλων,  να γίνεται η στελέχωση της ΕΕΑ  με ανοικτή πρόσκληση στη Σούπερ Λίνγκ όπως και να υπάρχει χρονική προθεσμία για την εφαρμογή του νόμου.
Παράλληλα,  σημείωσε ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται σε πεδίο κομματικών επιδιώξεων οι αρχαιρεσίες των  ενώσεων αθλητικών σωματείων ενώ  υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτική ποσόστωση φύλου στην εκλογική διαδικασία δεν είναι πανάκεια».
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας,  έκανε λόγο για προσπάθεια κομματικού και κρατικού παρεμβατισμού ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο ο ελεγχόμενος να είναι και ελεγκτής.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται χώρος στις  μειοψηφίες ενώ για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς , επεσήμανε ότι γίνεται δικαιότερο και  αντικειμενικότερο το εκλογικό σύστημα και χαρακτήρισε μεγάλη τομή το ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια.

«Λογοδοσία, διαφάνεια, ορθή διακυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο»

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις» δήλωσε:

«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη συνέχεια πολλών ρυθμίσεων που σκοπό είχαν όλα αυτά τα χρόνια να προσπαθήσουν να επαναφέρουν μία κανονικότητα, να βάλουν κανόνες και τάξη στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού. Η συζήτηση στην Ευρώπη -σε όλα τα όργανα είτε αυτά είναι αθλητικά είτε είναι πολιτικά- επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς που πρέπει να χαραχθεί η πολιτική, γιατί τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, μαστίζουν το χώρο και αποτελούν πληγή στο σώμα του αθλητισμού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών βρίσκεται η λογοδοσία, η διαφάνεια, η ορθή διακυβέρνηση, η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, η ισότητα των φύλων. Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή στο σύνολο των δράσεων της μιλάει για την ορθή διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και την ισότητα των φύλων, προωθώντας μικτά αθλήματα ή και θέματα ταμπού μέχρι τώρα, όπως είναι τα ηλικιακά όρια στις θητείες των Αθανάτων. Στην Ελλάδα, την περίοδο της ευμάρειας όταν δαπανούσαμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, είτε από τον Κρατικό προϋπολογισμό είτε από τους ειδικούς λογαριασμούς του τότε κρατικού ΟΠΑΠ, γίναμε μάρτυρες μιας όχι αντίστοιχης με τα χρήματα που δαπανούνταν, άνθησης του ελληνικού αθλητισμού, με πάρα πολλές παρατυπίες, και πάρα πολλά προβλήματα στο σύνολο των εκφάνσεων της διοίκησης του αθλητισμού.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό επιβάλλεται, όπως συμβαίνει παντού, ο οικονομικός έλεγχος, και όχι ο κρατικός παρεμβατισμός. Σεβόμενοι την ορθή έννοια του αυτοδιοίκητου, προχωράμε στον προσδιορισμό του πλαισίου προκειμένου να γλιτώσουμε από τα φαινόμενα “ αχυρανθρώπων” και των παράνομων δοσοληψιών.

Με αυτό το νομοθέτημα, η Eπιτροπή Eπαγγελματικού Aθλητισμού αναβαθμίζεται και ενισχύεται με αρμοδιότητες και ανθρώπινο δυναμικό με την απαιτούμενη νομική, επιστημονική και επαγγελματική εξειδίκευση, θεσπίζοντας σαφή ασυμβίβαστα, σαφή κολλήματα, αλλά και αναπτύσσοντας ένα σαφές και αυστηρό πλαίσιο ούτως ώστε να έχουμε έναν ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο για να μη ζήσουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος.

Ένα όργανο το οποίο θα λογοδοτεί και θα έχει την υποχρέωση να εκδίδει έκθεση πεπραγμένων. Ένα όργανο που θα εκδίδει πιστοποιητικό στις Α.Α.Ε. Ως Κράτος κάνουμε τον οικονομικό έλεγχο για να δούμε αν κάποια Α.Α.Ε. πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να το λάβει. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα. Χαράσσουμε την πολιτική, ακολουθώντας τους κανόνες των διεθνών συνομοσπονδιών. Παράλληλα είμαστε σύννομοι με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την πραγματικότητα, την ουσία του ελέγχου που θα πρέπει να έχει το κράτος.

Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα αντιπαρέλθω την ανακοίνωση της ΕΟΕ, η οποία νομίζω ότι έρχεται σε μεγάλο βαθμό σε αντίθεση και με τη συζήτηση που είχαμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου καταδείχτηκε εκεί ότι πολλές από τις προτάσεις και εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές και έγιναν διορθώσεις. Νομίζω ότι με την ανακοίνωση αυτή περισσότερο πολιτικολογεί παρά επί της ουσίας απαντά χρησιμοποιώντας τον όρο λαίλαπα. Λαίλαπα ο οικονομικός έλεγχος; Η λογοδοσία; Λαίλαπα το να μπορείς να ελέγχεις πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα για να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν; Η απλή αναλογική; Τώρα θυμήθηκαν το εκλογικό σύστημα; Ο Ν. 2725/1999 δεν έχει εκλογικό σύστημα; Σαφές εκλογικό σύστημα με ενισχυμένη αναλογική, με 70% μπόνους που επί της ουσίας αποτρέπει οποιαδήποτε άλλη άποψη να ακούγεται. Γιατί τότε δεν ήταν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και δεν ήταν πρόβλημα; Ο νόμος λοιπόν διαχρονικά ορίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας ορίζει τα πάντα και εμείς σε αυτό το πλαίσιο ερχόμαστε και θέτουμε τους κανόνες, ν2725 του 99 άρθρο 24 παράγραφος 8 για το εκλογικό σύστημα. Το να υπάρχουν λοιπόν κανόνες γενικοί κανόνες, το πώς δομείται το κύτταρο του αθλητισμού είναι κομβικό για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του. Καμία παρέμβαση ούτε στο τι αποφάσεις θα πάρουν, ούτε στους κανόνες συγκρότησης, αλλά κανόνες που οφείλει το κράτος να βάζει.
Με αυτό το νομοσχέδιο θεσπίζουμε κανόνες στη συγκρότηση των οργάνων που διασφαλίζουν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της εκπροσώπησης, των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, της εκπροσώπησης των φύλων. Ο κανόνας λοιπόν ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά με ποσόστωση σταυροδοσίας, εξυπηρετεί ώστε οι οριακές πλειοψηφίες να μην μπορούν να αποκλείσουν αντίθετες απόψεις. Δεν μπορεί το 51% της συνέλευσης να μπορεί να ελέγξει το 100% του οργάνου. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο νόμο σε κάποιον που δεν θέλει να κατέβει στην ενιαία λίστα να έχει το δικαίωμα να κατέβει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, με τους κανόνες που βάλαμε.

Σχετικά με τη θέσπιση θητειών. Δεν αποκλείουμε κάποιον από τη διοίκηση των αθλητικών οργάνων, ορίζουμε τις θητείες, στις εκτελεστικές θέσεις είτε δύο συνεχόμενες ή τέσσερις στο σύνολο, στις θέσεις δηλαδή που έχουν δικαίωμα υπογραφής όπως αυτές ορίζονται στο καταστατικό κάθε ομοσπονδίας. Νομίζω ότι κανένας μας δεν θέλει το καθεστώς των ισοβίων προέδρων, χωρίς όμως να τους διώχνει και από τη διαδικασία. Είναι μια εξαιρετικά ισορροπημένη πρόβλεψη. Να βάλουμε λοιπόν αυτούς τους ελάχιστους κανόνες για την αυτοπρόσωπη ψήφο ώστε να τελειώσουν οι ομοσπονδιάρχες που στα συρτάρια τους έχουν εξουσιοδοτήσεις. Αυτά είναι τα σωματεία σφραγίδα που εμφανίζονται μόνο για τις εκλογές και συνήθως δια εξουσιοδοτήσεων. Θα τα κάνουμε αποδεκτά όλα αυτά; Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη γιατί στο τέλος της ημέρας, τα χρήματα που δίνονται από τον κρατικό κορβανά δεν είναι λίγα και κάθε χρόνο θα είναι αυξημένα. Από τα 15 εκ. ευρώ που ήταν το 2015, στα 20 εκ. ευρώ το 2019 χωρίς να υπολογίσουμε τις έκτακτες επιχορηγήσεις.

Για την ποσόστωση φύλου να νομοθετήσουμε με ευχολόγια; Στο νόμο προβλεπόταν 20%, που είναι το 20%; Εγώ δεν δέχομαι, δεν μπορώ να κάνω με τίποτα αποδεκτό ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που ενδιαφέρονται. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 10.000 σωματεία σε όλη τη χώρα με 7μελή διοικητικά συμβούλια σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 23.000 γυναίκες σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων γυναικών στον ελληνικό πληθυσμό. Το 0,42% δηλαδή. Τόσο αδιάφορες λοιπόν είναι οι γυναίκες για την αθλητική διαδικασία;

Όταν όμως έρχεται η ώρα της γενικής συνέλευσης οργάνου είναι απούσες. Λοιπόν τι θα κάνουμε; Θα μοιρολατρούμε ή θα νομοθετήσουμε και θα το επιβάλλουμε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του συμβουλίου της Ευρώπης. Κυρία Μπακογιάννη, επειδή είστε και υποψήφια γραμματέας, αυτό είναι κομβικό. Για τι άλλο αντιδρούν οι ομοσπονδίες; Για τον οικονομικό έλεγχο από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή των εκτελεστικών προέδρων των ομοσπονδιών, θα μπορούν να έχουν αμοιβή, εφόσον το αποφασίσει η ΓΣ της Ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται εξειδικευμένη εργασία και χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς.

Στα θέματα της βίας που όλοι γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων εγώ θα διαφωνήσω σχετικά με την επιλεκτική αναφορά περιστατικών βίας. Για τα θλιβερά γεγονότα στο Παπαστράτειο περιμένουμε πολύ σύντομα από την ελληνική αστυνομία ανακοινώσεις και εξελίξεις. Όπως συνέβη σε κάθε περιστατικό βίας αυτά τα χρόνια υπήρξαν αποτελέσματα από την ελληνική αστυνομία και όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Είχαμε εντοπίσει και με την UEFA στη διαρκή επιτροπή που έχουμε φτιάξει, μια πεποίθηση ατιμωρησίας λόγω των αργών ρυθμών της ελληνικής δικαιοσύνης. Πολλές φορές οι παρεπόμενες ποινές που είναι η στέρηση της εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους έρχεται μετά από 7 και 8 χρόνια μετά το περιστατικό, όταν πλέον ο δράστης έχει σταματήσει να πηγαίνει στο γήπεδο. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα με την άσκηση της ποινικής δίωξης να υπάρχει αυτό το παρεπόμενο μέτρο, είτε με απόφαση του εισαγγελέα ο οποίος κρίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία του δράστη στο αστυνομικό τμήμα είτε όχι με σοβαρές ποινές και επιπτώσεις σε περίπτωση παραβίασης του περιοριστικού όρου, αλλά και δημιουργία αυτοτελούς ποινικού αδικήματος του υπευθύνου ασφαλείας της εγκατάστασης, όταν επιτρέπει σε κάποιον για τον οποίο υπάρχει ο περιοριστικός αυτός όρος να μπει μέσα στο γήπεδο.

Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που ο ελληνικός λαός αγκάλιασε σε πολύ δύσκολες για τον ίδιο στιγμές, προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις. Αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι κινητήριος άξονας κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ενσωμάτωσης, αυτοί οι άνθρωποι -για όσο μένουν στη χώρα μας- θα έχουν δικαιώματα που οφείλουμε να τους δώσουμε και με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οφείλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα και προβαίνουμε σε αυτή τη ρύθμιση ούτως ώστε, όποιος βρίσκεται στη χώρα μας με τα νόμιμα έγγραφα είτε ακόμα και ζητώντας άσυλο, να μπορεί να συμμετέχει στην αθλητική διαδικασία.

Για τους εργαζόμενους των ομοσπονδιών που έχουν εγκλωβιστεί, βρίσκουμε μία λύση στο πρόβλημά τους, δίνοντας δυνατότητα να μετακίνησής τους εντός των ομοσπονδιών.

Για τη Φίλιππο Ένωση, το 2013 υπήρξε μια σύμβαση παραχώρησης και δημιουργήθηκαν προβλήματα. Πλήρης αδρανοποίηση του συστήματος, πλήρης αδρανοποίηση του ιπποδρόμου, σοβαρές καταγγελίες εκατέρωθεν και εκεί έπρεπε να βρούμε μία λύση για να μπορέσει ο ιππόδρομος να λειτουργήσει να μη χάσει κανένας τη δουλειά του και να αναπτυχθεί. Πάμε λοιπόν σε μία νέα σύνθεση στην οποία για πρώτη φορά εκφράζεται η ιπποδρομιακή κοινότητα μέσα από την αρχαιότερη Ένωση. Αυξάνονται οι θέσεις του παραχωρησιούχου αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να έχει τον κύριο και αποκλειστικό έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου. Παράλληλα θεσπίζονται κανόνες οι οποίοι επιβάλλουν την ομοφωνία. Ο έλεγχος νομιμότητας παραμένει στον Υπουργό, παραμένει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων, δεν απεμπολείται κανένας έλεγχος.

Σήμερα μας δίνεται τη δυνατότητα να χαράξουμε μία νέα σελίδα, να γυρίσουμε μία νέα σελίδα στην ελληνική αθλητική ζωή, τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό διασφαλίζοντας τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων. Διασφαλίζοντας τα δικαιώματα της μειοψηφίας, τη λογοδοσία, την ορθή διαχείριση. Διασφαλίζοντας ότι σε αυτήν εδώ τη χώρα που στέκεται ξανά στα πόδια της δεν θα ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Σε αυτήν εδώ τη χώρα θα υπάρχουν κανόνες. Σε αυτήν εδώ τη χώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον μόνο με αισιοδοξία. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

left.gr