10.000 προσλήψεις στην Υγεία για την επόμενη τετραετία – Οι 2.500 το 2019

Τον πολυετή και ετήσιο στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο προβλέπει ο νόμος 4590/19, που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Υγείας είναι ο πρώτος φορέας που ανταποκρίθηκε στην εγκύκλιο της κ. Ξενογιαννακοπούλου της περασμένης Παρασκευής, που καλεί τα υπουργεία να αποστείλουν έως τις 29 Μαρτίου τα αιτήματά τους σε τακτικό και έκτακτο προσωπικό

Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας την επόμενη τετραετία, ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν συνολικά 10.000 μόνιμες προσλήψεις, εκ των οποίων 4.000 γιατροί και 6.000 νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Από αυτές, οι 2.500 (1.000 γιατροί, 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019. Οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Στη σχετική διαδικασία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον πολυετή και ετήσιο στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο προβλέπει ο νόμος 4590/19, που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Υγείας είναι ο πρώτος φορέας που ανταποκρίθηκε στην εγκύκλιο της κ. Ξενογιαννακοπούλου της περασμένης Παρασκευής, που καλεί τα υπουργεία να αποστείλουν έως τις 29 Μαρτίου τα αιτήματά τους σε τακτικό και έκτακτο προσωπικό.

«Οι προσλήψεις αυτές αποδεικνύουν έμπρακτα τη μεγάλη προτεραιότητα και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποσκοπούν να κρατήσουν όρθιο το κοινωνικό κράτος στη χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης», σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι αυτές οι προσλήψεις είναι μέρος των 9.000 που θα πραγματοποιηθούν το 2019 και επιτυγχάνονται χάρη στην αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», που ισχύει από φέτος. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εάν ισχύσει ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» ο συνολικός αριθμός των φετινών προσλήψεων θα περιοριζόταν στις 1.800 «που σημαίνει ότι οριακά θα καλύπτονταν οι παραγωγικές σχολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας χωρίς να μπορέσει να καλυφθεί ο κρίσιμος χώρος του κοινωνικού κράτους».

Για «πολύ μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία του δημοσίου συστήματος υγείας και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας και στο κοινωνικό κράτος», έκανε λόγο ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας πως «οι προσλήψεις δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας». Όπως ανέφερε, προτεραιότητα θα δοθεί στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές όλης της χώρας, με προτεραιότητα σε τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας μαζί με τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι αυτό αποτελεί έναν αναπτυξιακό προγραμματισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας «που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει πρώτα από όλα τις δομές του κοινωνικού κράτους». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το ΕΣΥ υποστελεχωμένο και «ένα βήμα πριν από τη διάλυση», ενώ με 18.000 θέσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα και άλλες 5.000 προκηρυγμένες θέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, «κατάφερε να πατήσει στα πόδια του το σύστημα υγείας και μπορούμε να μιλάμε από εδώ και πέρα για την ανάπτυξή του».

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν επιλέγει να παραχωρήσει υπηρεσίες, δομές και υψηλή τεχνολογία του δημόσιου συστήματος υγείας στον ιδιωτικό τομέα, όπως παλαιότερα με τους εργολάβους καθαριότητας, τη σίτιση κ.λπ., αλλά μέσα από αυτές τις προσλήψεις θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με πολύ πιο αξιοπρεπή τρόπο, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας έναντι του ιδιωτικού τομέα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις των Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη:

Μαριλίζα ΞενογιαννακοπούλουΑυτή την περίοδο που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και έχει εισέλθει πλέον σε μία κανονικότητα της ευρωζώνης εφαρμόζεται από φέτος ο κανόνας 1:1 όσον αφορά στις προσλήψεις. Δηλαδή ο αριθμός των προλήψεων είναι ανάλογος με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο το 2018 με μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης τον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Επίσης έχουμε θεσπίσει με νόμο πριν από ένα μήνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον στρατηγικό προγραμματισμό σε ετήσια και πολυετή βάση για τις προσλήψεις γιατί για εμάς έχει μεγάλη σημασία οι προσλήψεις να αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, να έρχονται να συνεισφέρουν στη συνολική αναπτυξιακή και κοινωνική στρατηγική της χώρας και βέβαια να εντάσσονται στο συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο και εμείς απευθυνθήκαμε στα Υπουργεία και ζητήσαμε να έχουμε τι προτάσεις τους. Και χαίρομαι γιατί το υπουργείο Υγείας είναι από τα πρώτα υπουργεία που ανταποκρίθηκε με μία εμπεριστατωμένη πρόταση και για τον ετήσιο προγραμματισμό και για τον πολυετή μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό στον χώρο της Υγείας. Είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία και με τον υπουργό, τον κ. Ξανθό και με τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Πολάκη και συμφωνήσαμε και ξεκινάμε ήδη από φέτος, με την πρόσληψη 2.500 για τον τομέα της Υγείας, 1.000 ιατρών και 1.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Και ταυτόχρονα επίσης θα βάλουμε στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για την επόμενη τριετία, σε συνάρτηση και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 7.500 προσλήψεις για τον χώρο της Υγείας. Άρα ξεκινώντας από φέτος, στην επόμενη τετραετία θα προσληφθούν 10.000 άτομα στο χώρο της Υγείας που αυτό αποδεικνύει και έμπρακτα τη μεγάλη προτεραιότητα και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και ένα τελευταίο σχόλιο από εμένα: Οι προσλήψεις δεν είναι αυτοσκοπός. Οι προσλήψεις είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιο το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας. Κι’ επειδή ακούμε από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να μιλούν για την επιστροφή στο 1:5 αντί του 1:1 που αγωνιστήκαμε και κατοχυρώσαμε ως κυβέρνηση από το 2019, είναι σαφές ότι μία τέτοια λογική όχι μόνο δεν θα μπορούσε να καλύψει το κοινωνικό κράτος, την Υγεία και την Παιδεία, αλλά στην ουσία, φέτος αντί για την κάλυψη 9.000 αποχωρήσεων της περσινής χρονιάς, με το 1:5 θα μπορούσε να καλυφθούν μόνο 1.800 θέσεις.

Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι οριακά θα καλύπτονταν οι παραγωγικές σχολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς να καλυφθεί ο κρίσιμος χώρος του κοινωνικού κράτους.

Ανδρέας Ξανθός: Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία του δημοσίου συστήματος υγείας και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας και στο κοινωνικό κράτος. Έρχεται μετά από μια εξαιρετική συνεργασία που έχει το υπουργείο Υγείας με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και κυρίως έρχεται μετά από μια πολύ σημαντική κατάκτηση που είναι ο κανόνας 1:1. Μετά από μια μεγάλη περίοδο δυσκολίας  στη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και μετά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ενίσχυσης με ανθρώπινους και υλικούς πόρους μέσα στην κρίση- και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό- ερχόμαστε τώρα να κάνουμε μια παρέμβαση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προοπτικής, αρχίζοντας από το 2019.

Η παρέμβαση αυτή  δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές σε όλη τη χώρα, τα τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση η οποία να ενδυναμώσει συνολικά την δημόσια περίθαλψη στη χώρα.

Το δεύτερο είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα σε συμβασιούχους γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που αυτά τα χρόνια κάλυψαν μέσα από διαφόρων τύπων συμβάσεις ζωτικές ανάγκες στο σύστημα να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια, με αξιοκρατία και διαφάνεια μέσα από ανοιχτές προκηρύξεις μόνιμη θέση στο σύστημα και με αυτό τον τρόπο να καλύψουν με μόνιμο τρόπο πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες  τώρα έχουμε βρει διάφορες προσωρινές λύσεις προκειμένου να καλύψουμε τα κενά. Και ένα τρίτο είναι ότι δίνουμε ένα μήνυμα ειδικά στους νέους γιατρούς της χώρας, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει μαζικά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχει δυνατότητα αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής , υπάρχει μια σοβαρή επένδυση από πλευράς πολιτείας που θέλει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να τους επιτρέψει να επανέλθουν στην Ελλάδα.

Όποιος πραγματικά θέλει να ενισχυθεί η δημόσια περίθαλψη, να εδραιωθεί στην πράξη η πολιτική της ισότιμης και καθολικής κάλυψης των ανθρώπων μέσα από ένα ισχυρό  δημόσιο σύστημα υγείας, καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο που μπορεί να υπηρετήσει αυτή την ανάγκη. Όλα τα υπόλοιπα είναι μία νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που λέει ότι αφήνουμε το δημόσιο σύστημα υγείας σε μια οριακή λειτουργία και στελέχωση και αγοράζουμε υπηρεσίες από τον κρατικοδίαιτο συνήθως ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο εντείνει τις ανισότητες και επιβαρύνει τους πολίτες με τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας που υπάρχουν και αυτή την περίοδο.

Παύλος Πολάκης: Καταρχήν να ευχαριστήσω το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γιατί αυτός είναι μετά από πάρα πολλά χρόνια ένας προγραμματισμός αναπτυξιακός για το δημόσιο σύστημα υγείας που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει πρώτα από όλα τις δομές του κοινωνικού κράτους και το δημόσιο σύστημα υγείας με τον πολυετή προγραμματισμό των 10.000 προσλήψεων, των 4.000 γιατρών και των υπόλοιπων 6.000 σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμο προσωπικό. Αυτό έρχεται σε συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλαμε το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 18.000 άνθρωποι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ και είναι κι’ άλλοι περίπου 5.000 με προκηρυγμένες θέσεις και στη διαδικασία να αναλάβουν. Με αυτό τον τρόπο ισορρόπησε το σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο το παραλάβαμε αποστελεχωμένο και σε μια κατάσταση πριν από τη διάλυση. Δεν είναι σε αυτή την κατάσταση σήμερα, πατήσαμε στα πόδια μας.

Ενισχύσαμε και οικονομικά το σύστημα παραλάβαμε νοσοκομεία με 730 εκατ. χρέη και φέτος έχουν πάνω από 250 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα και νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη του συστήματος υγείας. Και ένα σχόλιο για τις εξαγγελίες του νεοφιλελεύθερου προγράμματος της ΝΔ για την υγεία. Εμείς δεν επιλέγουμε να παραχωρήσουμε υπηρεσίες, δομές και υψηλή τεχνολογία του δημόσιου συστήματος υγείας στον ιδιωτικό τομέα για να βάλει το πόδι του μέσα, όπως παλαιότερα με τους εργολάβους καθαριότητας, τη σίτιση κ.λπ., αλλά μέσα από αυτές τις προσλήψεις θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με πολύ πιο αξιοπρεπή τρόπο και με ανάπτυξη, δηλαδή αυτά που είναι να αγοραστούν, τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας με μόνιμο προσωπικό του συστήματος προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ειδικά σε αυτούς τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας. Νομίζω ότι είναι μια τεράστια παρέμβαση, δείχνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο και ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να τα βάλει πολύ καλά στο μυαλό του όταν αύριο – μεθαύριο θα έχουμε την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Επίλυση του θέματος της φρυγανικής βλάστησης στους δασικούς χάρτες των ελληνικών νησιών

Δημοσιεύτηκε σήμερα (ΑΔΑ: ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ) η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με την οποία αποδέχεται την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών περί ...