Πετρόπουλος: Από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις

Για πρώτη φορά ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, δίνει μια νέα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση -σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα- για το ποιους θα αφορά η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο.

Με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο κ. Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτή τη νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών και οι επιχειρήσεις (π.χ. ανώνυμες εταιρείες), εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, ο κ. Πετρόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά ότι «από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις. Καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια δέκα ετών». Ωστόσο, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου υποχρεωτικά θα πρέπει να ζητήσουν την ένταξή τους στις ρυθμίσεις.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης εξόφλησης των οφειλών για όσους χρωστούν σε οποιοδήποτε πρώην ταμείο -εκτός του ΟΓΑ- θα είναι τα 50 ευρώ. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει το ενδεχόμενο μικρότερης μηνιαίας δόσης, πιθανότατα τα 30 ευρώ. Επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος, με τη νέα ρύθμιση περίπου 80.000 οφειλέτες που είναι σήμερα σε ηλικία σύνταξης, αλλά λόγω αρρύθμιστων χρεών δεν λαμβάνουν σύνταξη, εντασσόμενοι στη ρύθμιση, όπως λέει χαρακτηριστικά, «από οφειλέτες θα γίνουν συνταξιούχοι». Ο χρόνος ψήφισης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, με ταυτόχρονη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή και ποιους θα αφορά η νέα ρύθμιση των οφειλών; Ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες ή και επιχειρήσεις (π.χ. ανώνυμές εταιρείες);

«Όπως έχουμε προαναγγείλει, θα νομοθετήσουμε σύντομα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις, με επανυπολογισμό και μείωση των προσαυξήσεων. Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών με βάση τον ν.4387/16, που αποδεικνύεται σωτήριος, καθώς αποδεδειγμένα επιβάλλει χαμηλότερες εισφορές. Η ρύθμιση θα γίνεται με τρία απλά βήματα μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Εξετάζουμε την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή για να συμπεριλάβουμε στις ρυθμίσεις ασφαλιστικές οφειλές και από άλλες αιτίες».

Θα ρυθμίζονται και παλιές οφειλές και από ποια χρονιά; Από το 2002 και μετά ή θα αφορά και οφειλές πριν από το 2001, δηλαδή από την εποχή της δραχμής;

«Θα ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες μέχρι την ημερομηνία της ρύθμισης οφειλές των μη μισθωτών, ενεργών και μη ενεργών που επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζω ότι το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκε προ ΕΦΚΑ. Όταν επιβάλλονταν εξοντωτικές εισφορές που οδηγούσαν σε αδιέξοδα και σε λουκέτα. Αυτό, από την 1/1/2017 μέχρι σήμερα, κατά κανόνα δεν συμβαίνει. Όμως και τώρα λόγω των παλαιότερων δυσβάσταχτων οφειλών υπάρχουν περιπτώσεις μη καταβολής εισφορών. Η ρύθμιση με επανυπολογισμό από το έτος 2002 και μετά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισπράξεις και θα εκμηδενίσει περιπτώσεις μη καταβολής των σημερινών χαμηλών εισφορών».

Θα μπορούν όλοι να «πάρουν» τις 120 δόσεις ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής ή θα υπάρχει κλιμάκωση των 120 δόσεων ανά ύψος οφειλής; Ποιοι θα μπορούν να πάρουν τις 120 δόσεις και πάνω από ποιο ύψος οφειλής;

«Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζουμε μικρότερο ποσό δόσης. Οι δόσεις, ως αριθμός, θα διαμορφώνονται με βάση το ύψος της νέας “κουρεμένης” οφειλής, αφού αυτή διαιρεθεί με την ελάχιστη δόση. Για παράδειγμα, αν η νέα οφειλή είναι 5.000 ευρώ θα οδηγεί σε 100 δόσεις. Από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις. Καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια δέκα ετών».

Θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ένταξη στη ρύθμιση; Δηλαδή, για πόσο χρονικό διάστημα μετά την ψήφισή της θα υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον να ενταχθεί σε αυτή; 

«Για τη νέα ρύθμιση θα υπάρξει αυστηρό χρονικό περιθώριο εντός του οποίου υποχρεωτικά θα πρέπει να ζητήσουν οι οφειλέτες την ένταξή τους στις ρυθμίσεις. Διαφορετικά θα ευνοούσαμε την επανάπαυση των ασφαλισμένων και την αδράνεια σε βάρος των εσόδων του ΕΦΚΑ».

Η αποδοχή του επανυπολογισμού θα συνεπάγεται και «κούρεμα» συντάξιμων αποδοχών – των αποδοχών δηλαδή που μπαίνουν στον υπολογισμό για το τελικό ποσό της σύνταξης. Θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση;

«Οι ασφαλισμένοι θα έχουν δικαίωμα επιλογής αν θα γίνει ο επανυπολογισμός ή όχι με τις χαμηλότερες εισφορές. Στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε τους οφειλέτες από δυσβάσταχτα βάρη και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε όσους έχουν τις προϋποθέσεις και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλής. Είναι περίπου 80.000. Ρυθμίζοντας τις οφειλές θα αποκτήσουν δικαίωμα για λήψη σύνταξης, από την οποία θα παρακρατείται η οφειλή σε έως 120 δόσεις. Από οφειλέτες θα γίνουν συνταξιούχοι. Η σύνταξη θα είναι ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Ο κανόνας αυτός δεν παραβιάζεται. Με τον ν. 4387/16 υπάρχει ανταπόδοση και αναλογικότητα. Όσοι καταβάλλουν υψηλές εισφορές έχουν αντίκρισμα στο ποσό της σύνταξης. Είναι ένα δίκαιο σύστημα».

Τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν ως «προεκλογικές παροχές» την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων, τη ρύθμιση των οφειλών κ.ά.; 

«Είναι προσβλητικό για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της βίαιης προσαρμογής που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να χαρακτηρίζεται ως “παροχολογία” η αποκατάσταση των αδικιών, ο τερματισμός των περικοπών, η ελάφρυνση από τα βάρη του παρελθόντος και η βελτίωση της ζωής των πολιτών. Είμαστε μια κυβέρνηση που εκπληρώνει τις υποσχέσεις της. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ανατάξαμε την οικονομία. Ξεκινήσαμε από ελλείμματα, πετύχαμε πλεονάσματα. Κάνουμε πράξη αυτά τα οποία λέγαμε ότι θα κάνουμε. Είναι το αποτέλεσμα των θετικών επιτευγμάτων της πολιτικής μας. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, υπενθυμίζω ότι είχαμε πει από την έναρξη της κυβερνητικής μας θητείας ότι θα κάνουμε τέτοιου είδους ελαφρύνσεις βαρών μόλις αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό το πετύχαμε. Και προχωράμε».

Τι απαντάτε σε όσους φοβούνται δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου;

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν σπαταλά ό,τι με κόπο επιτυγχάνει ο ελληνικός λαός. Δεν μοιράζει υποσχέσεις και δανεικά. Αυτό έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει πετύχει πλεονάσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Λαμβάνει μέτρα απάλυνσης των δυσμενών επιπτώσεων της πολυετούς κρίσης στηρίζοντας κατά προτεραιότητα τους πλέον αδύναμους και τη διασφάλιση καλύτερων όρων για όλους. Διορθώνει αδικίες. Προχωρεί σε θετικές παρεμβάσεις με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες».

 

naftemporiki.gr