Χιλιάδες επιπλέον παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους

Η αμερικανική κυβέρνηση χώρισε από τους γονείς τους χιλιάδες παραπάνω παιδιά μεταναστών, σε σχέση με όσα είχαν γίνει αρχικά γνωστά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Όμως, ο ανεπαρκής τρόπος καταγραφής των περιστατικών σημαίνει ότι ο ακριβής αριθμός τους παραμένει ασαφής, επεσήμανε το γραφείο του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών (HHS).

Ανέφερε ότι η αρχή κατέγραψε πολλά περισσότερα παιδιά επιπλέον των 2.737 που είχαν καταμετρηθεί στο πλαίσιο των αγωγών που ασκήθηκαν από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών κατά των διαχωρισμών οικογενειών πέρυσι.

Η κυβέρνηση του Τραμπ εφάρμοσε την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις και να οδηγήσει στη φυλακή όλους όσοι διέσχιζαν παράνομα τα σύνορα, ακόμα κι εκείνους που ταξίδευαν με τα παιδιά τους.

Ωστόσο όπως τονίζεται στην έκθεση, πριν την επίσημη εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, η κυβέρνηση είχε ήδη αρχίσει να χωρίζει οικογένειες, για άλλους λόγους, που σχετίζονταν με την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών, μεταξύ άλλων τον χωρισμό τους από γονείς με ποινικό μητρώο ή από γονείς που δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα. Αυτοί οι χωρισμοί καταγράφηκαν μόνο ανεπίσημα, καθιστώντας αδύνατο για το HHS να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων και σφοδρές επικρίσεις που οδήγησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υπογράψει ένα εκτελεστικό διάταγμα για να την ανατρέψει, την 20η Ιουνίου.

Όμως, οι διαχωρισμοί συνεχίστηκαν έκτοτε, τονίζεται στην έκθεση. Σύμφωνα με το HHS, τουλάχιστον 118 παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους το διάστημα μεταξύ 1ης Ιουλίου και 7ης Νοεμβρίου του 2018.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επισήμανε ότι τα 65 από τα 118 παιδιά απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους, διότι είχαν ποινικό μητρώο, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μητρώο αυτό.

Ο γενικός επιθεωρητής εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην καταμετρά επαρκώς τις υποθέσεις διαχωρισμού σε οικογένειες μεταναστών.

 

efsyn.gr

Η Μεσόγειος φλέγεται

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η κοινή έκθεση 6 εθνικών γραφείων του WWF για τις δασικές πυρκαγιές στην Μεσόγειο. Ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που, όπως δείχνουν ...