Στη Λέρο συναντήθηκαν συνεργεία για την αξιολόγηση καταδυτικών διαδρομών.

Στη Λέρο συναντήθηκαν ,την περασμένη Κυριακή, μέχρι και εχθές 27/11/2018, καταδυτικά συνεργεία με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού στο νησί μας.

Πρόκειται για μια πρόταση του Δήμου Λέρου, η οποία θα συμπεριληφθεί στην πρόταση για την δημιουργία καταδυτικών διαδρομών στο νησί.

Η ολοκληρωμένη μελέτη περιλαμβάνει εργασίες ελέγχου όλων των παραμέτρων επηρεασμού για τον σχεδιασμό της καταδυτικής διαδρομής, καθώς επίσης και ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην περιοχή της Λέρου.

Συγκεκριμένα, βετεράνοι της κατάδυσης στη χώρα μας,  σε συνεργασία με  καταδυτικό συνεργείο της Λέρου πραγματοποίησαν υποβρύχια έρευνα με ROV και δύτες, για την επιλογή της καταδυτικής διαδρομής (dive site), το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για τους δύτες ψυχαγωγικής κατάδυσης (recreational diving).

H διαδρομή που επιλέχθηκε δεν  ξεπερνά τα όρια της ψυχαγωγικής κατάδυσης (τα 30 μέτρα). Το σύνολο της καταδυτικής διαδρομής είναι  μέγιστο 300 μέτρα.

Η επιλογή της καταδυτικής διαδρομής έγινε με τα εξής κριτήρια:

  • Ευκολία πρόσβασης
  • Ασφάλεια αγκυροβόλησης (εάν απαιτείται)
  • Ασφάλεια δυτών
  • Καλές καιρικές συνθήκες στο σημείο (συνήθως) καθώς και μη ύπαρξη θαλάσσιων και υποθαλάσσιων ρευμάτων
  • Καλή ορατότητα
  • Συναρπαστικός βυθός είτε από ανθρωπογενείς στόχους είτε από το φυσικό κάλος του βυθού είτε από το συνδυασμό τους
  • Ευχάριστη εμπειρία για τους δύτες
  • Πρόταση των έμπειρων δυτών της περιοχής

Πραγματοποιήθηκε επίσης  χαρτογράφηση της καταδυτικής διαδρομής καθώς στην μελέτη τα συνεργεία δημιούργησαν ναυτικούς και φωτό-ρεαλιστικούς χάρτες  όπου σημειώνεται η καταδυτική διαδρομή με θέσεις, αποστάσεις, βάθη (msw) και στίγματα σε WGS84.

Θα παραδοθεί επίσης και ένας ευρύτερος χάρτης της περιοχής όπου θα είναι σημειωμένες όλες οι περιοχές/διαδρομές ενδιαφέροντος, ώστε να υπάρχει μια συνολική εκτίμηση και εικόνα των καταδυτικών διαδρομών που αφορούν το νησί της Λέρου.

Οι υποβρύχιες φωτογραφίες, ορθοφωτογραφίες  και βιντεοσκοπήσεις της καταδυτικής διαδρομής  παρουσίαζουν ένα από τα  ναυάγια της Μάχης της Λέρου.

Απομένει η ένταξη της μελέτης σε έναν γενικότερο σχεδιασμό, και στη Λέρο να υπάρξουν επιτέλους οι  υποβρύχιες επεξηγηματικές πινακίδες στις οποίες θα δίνονται στοιχεία φυσικής ιστορίας (Natural History).

Περισσότερα για τα ναυάγια της Λέρου και την ιστορία τους μπορείτε να βρείτε εδώ

Leros Voice – Η Λέρος έχει φωνή!

Κορωνοϊός: 22 ερωτήσεις-απαντήσεις για τα νέα μέτρα και τις ρυθμίσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει απαντήσεις σε 22 χρήσιμες ερωτήσεις για όλα τα νέα μέτρα και τις ρυθμίσεις σχετικά με τον κορονοϊό. Νέα μέτρα ...