«Παράθυρο» για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο από τον Τζανακόπουλο

Μία από τις βασικές διατάξεις που προβλέπονται στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους είναι η πρόβλεψη για διαγραφή των περίπου 10.000 κληρικών από τα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων. Στο εύλογο ερώτημα για το εάν αυτό σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις και κάλυψη κενών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «απελευθερώνονται» θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

«Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε επί λέξει, εξηγώντας παρενθετικώς ότι «οι κληρικοί αν και δεν είναι ακριβώς δημόσιοι υπάλληλοι, είναι οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι, καταμετρώνται όμως στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων»

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε «πρέπει να σας πω ότι, όπως έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές, από το 2019 δημιουργείται αρκετά μεγάλος δημοσιονομικός χώρος που μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε όπως εμείς θεωρούμε πιο αποτελεσματικά».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς πριν τη λήξη των μνημονίων που προβλέπει το 1:1 στο Δημόσιο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχει η δυνατότητα «στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όποιες άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε και το «πώς» θα καλύπτεται η μισθοδοσία των κληρικών στο εξής, μέσω της επιδότησης που θα καταβάλλει το κράτος, θέμα που είναι αλληλένδετο με τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων: «Στο ζήτημα της επιδότησης η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ως το 2030 τα έσοδα από το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας να είναι τέτοια που να αρκούν ώστε να καλύπτουν το ποσοστό επιδότησης που θα δίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.

 

efsyn.gr