Αναδρομικά για 250.000 δημοσίους υπαλλήλους – Παίρνουν σειρά και οι συντάξεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επιστροφή αναδρομικών σε στρατιωτικούς αστυνομικούς πανεπιστημιακούς δικαστικούς και γιατρούς του ΕΣΥ με την νομοθετική διάταξη που κατατίθεται στην Βουλή.

Συνολικά θα αποδοθούν για αναδρομικά περίπου 800 εκ ευρώ που αναλογούν σε περικοπές που ίσχυσαν από την 1 Αυγούστου του 2012 μέχρι και σήμερα ενώ βροχή πέφτουν οι αιτήσεις αιτήσεις συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για αναδρομικά των περικοπών από το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από τα 697,5 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμη και τα 22.837. Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά θα διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά και το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων.

Ειδικότερα:

1. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα λάβουν αναδρομικά 697,5 έως 22 .837 ευρώ για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016 αφού α πό 1.1.12017 είχε τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς για τα ειδικά μισθολόγια . Με βάση αυτό το δημόσιο θεωρεί ότι οφείλει αναδρομικά με βάση το παλιό καθεστώς

2. Γιατροί του ΕΣΥ: Πλην της αποζημίωσης εφημεριών, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

3. Πανεπιστημιακοί: Στα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων θα επιστραφούν αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για τις περικοπές σε μισθούς και μιας σειράς επιδομάτων.

4. Δικαστικοί: Προβλέπεται η καταβολή του υπολοίπου 50% της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014.

Τα αναδρομικά αυτά θα πρέπει να δοθούν πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 για να μην επηρεάσουν την δημοσιονομική πορεία της χώρας το 2019.

Κύμα αιτήσεων για αναδρομικά συντάξεων

Στο μεταξύ και ενώ τα αναδρομικά των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται λίγο πριν την καταβολή τους η μάχη για τα αναδρομικά των συντάξεων έχει φουντώσει με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 18700 την ημέρα .

Ως γνωστό οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά επιστροφών από παράνομες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν τα 1.868 ευρώ και 640 ευρώ αντίστοιχα για 20 μήνες Από κατοχυρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι υποβάλλοντας τρεις αιτήσεις σε ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ, ανάλογα με την περίπτωση της παράνομης κράτησης που διαπιστώνουν ότι έχουν οι συντάξεις τους.

Η μεγάλη ανησυχία του υπουργείου εργασίας είναι η αντιμετώπιση του κύματος αγωγών από το ΣτΕ που έχει ήδη αποφανθεί ότι τα αναδρομικά θα υπολογιστούν για περικοπές που ίσχυαν από το 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016 . Ωστόσο υπάρχει κύμα αγωγών με την οποίες ζητούνται αναδρομικά από την αρχή της κρίσης.

Ο υφυπουργός εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στο News247.gr είναι ξεκάθαρος «Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από πιλοτική δίκη όρισε να δοθούν αναδρομικά μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του, δηλαδή μέχρι το 2015. Το ρεύμα άσκησης αγωγών προκλήθηκε επειδή κατώτερα δικαστήρια, παρά αυτή τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, έκριναν επιτρεπτή την αναδρομική επιστροφή περικοπών και για την πριν από το 2015. Άρα το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εκ νέου». Είπε ο κ. Πετρόπουλος και δήλωσε μάλλον ήσυχος ότι το ΣτΕ δεν θα επεκτείνει τα αναδρομικά και σε παλαιότερα αφού τότε θα ερχόταν σε αντίθεση με την παλαιότερη δική του απόφαση εαυτό του . Θύμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να διατηρεί την δαπάνη για το ασφαλιστικό στο 16,2% του ΑΕΠ και η επίτευξη του στόχου είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος.