Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Δέκα περιπτώσεις που μας θυμίζουν ότι τα κορίτσια είναι ασταμάτητα

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child). Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάζεται για πρώτη φορά το 2012.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού είναι επικεντρωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.

Πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών (σχεδόν η μία στις τρεις) παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49 ή πάνω από το 40% παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.

Ο γάμος σε παιδική ηλικία βάζει σε κίνδυνο τα κορίτσια για πρώιμη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Η 11η Οκτωβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού, μια ημέρα που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να αναγνωρίζονται οι μοναδικοί αγώνες που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια παγκοσμίως, καθώς και οι δυνατότητες που έχουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Κάποιοι λένε ότι τα κορίτσια είναι το μέλλον, όμως εμείς γνωρίζουμε ότι τα κορίτσια είναι το παρόν…

Ακολουθούν περιπτώσεις αποφασισμένων κοριτσιών, που θέλουν και έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο:

Leah, 18, Κένυα
leah p

«Θέλω μια κοινωνία που τα κορίτσια θα επιτρέπεται να κυβερνήσουν».

Varsha, 15, Ινδία
varsha

«Δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση του ατόμου αλλά το είδος του ανθρώπου αυτού που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή».

Phyu, 17 Μιανμάρ
phyu p

«Μην δέχεσαι την κριτική, πίστεψε στον εαυτό σου, στο έργο που μπορείς να προσφέρεις και στους στόχους σου».

Dariya, 17, Κουρδιστάν
dariya

«Δεν πρέπει μόνο τα κορίτσια να μάχονται για την ισότητα των φύλων, πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα αγόρια. Αυτή είναι η μάχη μας μαζί».

Lani, 14, Τόνγκα
lani

«Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι είναι ενωμένοι, αν και είναι διαφορετικοί. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε».

Sezim, 16 Κουρδιστάν
sezim

«Θέλω να επισκεφθώ άλλες χώρες και να μάθω πώς χτίστηκε το φεμινιστικό τους κίνημα και να συζητήσω το θέμα αυτό μαζί τους. Τότε θα επιστρέψω και προκαλέσω την αλλαγή».

Jabeen, 15, Ινδία
jabeen

«Έχω τη βεβαιότητα ότι μπορώ να φέρω την αλλαγή στη ζωή μου και στη ζωή των άλλων».

Nanda, 14, Μιανμάρ
nanda

«Αυτό που θα έλεγα στα κορίτσια όλου του κόσμου θα ήταν να πιστέψουν στον εαυτό τους και να προσπαθήσουν να ηγηθούν».

Cynthia, 19, Κένυα
cynthia

«Αν δεν έχετε όνειρα, δεν έχετε σκοπό. Τι θα κάνετε με τα 86.000 δευτερόλεπτα της ημέρας;»

Zar, 17, Μιανμάρ
zar

«Θέλω οι γυναίκες να είναι ίσες με τους άνδρες. Θέλω οι γυναίκες να συμμετέχουν σε όλες τις εκπαιδευτικές, οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες».

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αλλά οι λύσεις πρέπει να βρεθούν σε εθνικό, κοινοτικό και οικογενειακό επίπεδο. Είμαστε όλοι υπόλογοι για τον τερματισμό της βίας κατά των κοριτσιών.

 

www.giortazei.gr

www.queen.gr