Μανώλης Μακρής: Πως φαντάζομαι το Λακκί – Μέρος 1ο

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω προτού συνεχίσετε να διαβάζετε το παρόν δημοσίευμα πως δεν αποτελεί προϊόν προπαγάνδας και δεν υποτιμά καμία Δημοτική Αρχή.
Για όσους δεν με ξέρουν, είμαι ο Μανόλης και καθημερινά έχω διάφορους ρόλους. Μερικοί απο αυτούς είναι να είμαι πατέρας, σύζυγος, προγραμματιστής, λάτρης της τεχνολογίας, ερασιτέχνης μουσικός, φυσιολάτρης, καλοφαγάς και περήφανος Λεριός.
Έχοντας ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου πάντα μ’αρεσε να διακρίνω το όμορφο και να σκέφτομαι πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο νησί μου βοηθώντας την τοπική κοινωνία και μόνον.
Ας ξεκινήσω λοιπόν με το πανέμορφο Λακκί, ένα μέρος το οποίο για πολλούς που έρχονται στη Λέρο για εργασία, είτε ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ιατροί, στρατιωτικοί το μέρος αυτό σε άλλους τους ξενίζει προκαλώντας τους μια “μουντάδα” ενώ σε άλλους δέος καμαρώνοντας την Ιταλική αρχιτεκτονική του.
Συχνά πυκνά με διάφορους φίλους, που δεν είναι από Λέρο αλλά είναι συνειδητοποιημένοι με την πραγματικότητα της επαρχίας και των μικρών κοινωνιών, κάνουμε συζητήσεις για το πως μπορούσαν να γίνουν, όπως λέμε μεταξύ μας “πραγματάκια” για να γίνει π.χ το Λακκί ένα ελκυστικό μέρος για οικογένειες αλλά και για νέους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πλέον στο Λακκί δεν υπάρχουν τόσα πολλά μαγαζιά που νοικιάζουν ποδήλατα, όπως συνέβαινε πριν 15 – 20 χρόνια (ναι εντάξει είμαι 32, θυμάμαι πως ήταν παλιότερα το Λακκί ). Πάνε οι εποχές που αρπάζαμε το ποδήλατο απο τον Κώτσο, παγωτό soft απο τον Καρανικόλα, άραγμα στα κανόνια, βόλτα στην Μερικιά και μπέργκερ απο τον TuckaShop (καλά χτυπούσαμε και μια τρούφα απο Καρανικόλα πριν αφήσουμε το ποδήλατο πίσω στον κ.Κουμούλη).
Καταλαβαίνω ότι η ζωή προχωρά και εξελισσόμαστε σαν κοινωνία αλλά τι φταίει με το Λακκί και δεν είναι πλέον ένας απο τους πρώτους μας προορισμούς κατα την έξοδο μας στο νησί; Είναι πολλοί οι λόγοι και αν αρχίσει ο καθένας να φιλοσοφεί δεν τελειώνουμε ποτέ. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και όχι τι δεν κάναμε.

Τι θα μ’άρεσε να δω στο Λακκί;

1. Πεζοδρόμηση

Ένα απο τα πράγματα που θα μ’αρεσαν να δω στο Λακκί, όντας οικογενειάρχης πλέον με ένα πιτσιρίκι τεσσάρων πάνω στα ντουζένια του, θα ήταν να μπορώ να περπατήσω στο Λακκί χωρίς να φοβάμαι αν κάποιος αδέξιος πιτσιρικάς ή πρωτάρης τουρίστας μας πάρει σβάρνα.
Να πάρω το ποδήλατο της μικρής και μαζί με άλλους φίλους που έχουν πιτσιρίκια να περπατήσουμε απο την Παραλία μέχρι και την Ναύαρχου Ιωαννίδη απολαμβάνοντας την όμορφη παραλία του Λακκιού.
Φαντάσου λοιπόν κάθε Τρίτη κ’ Σάββατο 15:00 – 23:00, μέρες που δεν επηρεάζουν την κυκλοφορία για το λιμάνι καθώς δεν υπάρχει προγραμματισμένο δρομολόγιο να γίνει αυστηρή πεζοδρόμηση και να “ζωντανέψει” το Λακκί απο νέο αίμα.

Σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει η πεζοδρόμηση;

  1. Κοινωνικοποίηση Μπορεί να είμαστε μια μικρή κοινωνία και να συνυπάρχουμε σε μια ακτίνα περίπου 54 τετρ.χιλιομέτρων αλλά πολλοί απο εμάς έχουμε καιρό να βρεθούμε ή ακόμη καλύτερα πολλοί απο εμάς δεν γνωριζόμαστε καν μεταξύ μας. Ας (ξανά)γνωριστούμε λοιπόν.. Καλό το φλερτάρισμα των νέων στο fb κάνοντας ‘Like’ για να πουν στο κορίτσι “Σου έκανα Like μ’αρέσεις” αλλά ας βγουν μια βόλτα τα αγόρια και τα κορίτσια στην παραλία του Λακκιού, χωρίς μηχανάκια, χωρίς WiFi, απλά όμορφα και ρομαντικά. Οι γονείς μεταξύ τους μπορούν να γνωρίσουν άλλους γονείς καθώς και τα παιδιά τους να γίνουν φίλοι με άλλα παιδιά.
  2. Ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων Οι τοπικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν έχοντας κόσμο να περνάει απο το κατάστημα τους. Οι επιχειρήσεις εστίασης και καφέ σαφώς και θα έχουν παραπάνω πιθανότητες να έχουν παραπάνω “κίνηση”. Μικροπωλητές να μπορούν να παρουσιάσουν εκθέματα σε διάφορα μέρη του δρόμου της παραλιακής.
  3. Καλλιτεχνικές βραδιές Πολλοί νέοι ερασιτέχνες μουσικοί μπορούν να παρευρεθούν και να παίξουν μουσικές σε διάφορα μέρη του δρόμου, προσφέροντας ψυχαγωγία στους περαστικούς αλλά και στους ίδιους. Επίσης αυτό συνδέεται και με το 2 διότι υπάρχουν καταστήματα που ασχολούνται με τον ήχο και την μουσική.
  4. Υγεία Περπατώντας σε μια “ασφαλή” ζώνη κατα το μήκος της περιοχής μπορεί να δώσει το έναυσμα για περπάτημα / jogging σε πολλούς , ένας απο τους πολλούς είμαι και εγώ. Αυτό μπορεί επίσης να συνδέεται και με το 2 διότι πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή ασχολούνται με ενδύματα,υποδήματα αθλητισμού και διάφορα άλλα αξεσουάρ.
  5. Ησυχία Έχοντας πεζοδρομήσει την περιοχή θα είναι πολύ πιο ήσυχη η περιοχή προσφέροντας την ευκαιρία σε πολλούς να αγοράσουν έναν φυσικό χυμό ή έναν καφέ με κάποιο σνακ και να καθίσουν σε ένα παγκάκι να διαβάσουν κάποιο βιβλίο πλάι στην θάλασσα.

2.Πάρκο και βιβλιοθήκη

Μια απο τις ωραιότερες πολιτιστικές κληρονομιές στο Λακκί είναι το Ιταλικό Ρολόι στο κέντρο της καρδιάς της αγοράς του Λακκιού. Απορώ αν όλοι οι Λεριοί έχουμε μπει μέσα στην αγορά, όταν λέω μέσα εννοώ την στρόγγυλη στοά. Ενα αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά πανέμορφο μέρος απο άποψη ατμόσφαιρας και αρχιτεκτονικής.
Το φυσικό φως που διαχέεται απο την κέντρο της αγοράς είναι αρκετό για να μπορεσει κάποιος να καθίσει καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πως θα ήθελα την αγορά;

Στο μυαλό μου η αγορά θα ήταν ένα πανέμορφο πάρκο, χωρίς καφενεία με ηχεία στην διαπασών. Τραπεζάκια για όλο τον κόσμο, μια δημοτική καφετέρια που θα απασχολεί νέους για εποχιακή δουλειά Μάιο – Οκτώβριο και μια μικρή κυκλική βιβλιοθήκη για τους βιβλιοφάγους.

Παιδικές δραστηριότητες

Εσωτερικά του μικρού πάρκου / βιβλιοθήκης να παίρνουν μέρος διάφορες δραστηριότητες για μικρούς βιβλιολάτρεις.

Σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο πάρκο / βιβλιοθήκη;

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος να εξηγήσει ότι το να προσφέρεις παιδεία και μια άλλη είδους νοοτροπία στα παιδιά και στην τοπική κοινωνία χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.
Αυτή είναι η δική μου οπτική και προσωπική άποψη για το Λακκί και αυτό ήταν μόνο το πρώτο μέρος
Σε λίγες μέρες εύχομαι να βρω χρόνο και διάθεση να συνεχίσω το δεύτερο μέρος.
Υ.Γ Ναι είμαι ρομαντικός και οραματιστής, αυτά τα δυο με έκαναν όμως να προχωρήσω στη ζωή μου. Ξανά επαναλαμβάνω,ίσως για να προλάβω μερικούς ότι το παρόν δημοσίευμα δεν υποτιμά καμία Δημοτική αρχή και δεν αποτελεί προϊόν προπαγάνδας.

Ιωάννα-Μαρία Ευσταθιάδου: “Θα είστε ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης που θα κηρυχθεί ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ από Δήμο της περιφέρειάς του”

Κύριε Χατζημάρκο, Είναι προφανές ότι το μεταναστευτικό / προσφυγικό είναι ένα μείζον εθνικό θέμα για την επίλυση του οποίου όντως απαιτείται η συνεργασία των Περιφερειών, ...