Γερμανία: Κίνητρα για εθελοντικό επαναπατρισμό μεταναστών

«Προοπτική πατρίδα» ονομάζεται το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η γερμανική κυβέρνηση. Στόχος η εθελοντική επιστροφή μεταναστών και η υποστήριξή τους στις πατρίδες τους ώστε να βρουν εργασία.

Μετά από τέσσερα χρόνια ο Ντέρικ Άνταμσον δεν άντεχε άλλο. Ζούσε χωρίς νόμιμα χαρτιά στη Γερμανία και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. «Είχα ακούσει πως οι άνθρωποι από την Γκάνα που δεν τα πάνε καλά στη Γερμανία, παίρνουν βοήθεια όταν επιστρέφουν στην πατρίδα» λέει ο 28χρονος Ντέρικ Άνταμσον μιλώντας στην Deutsche Welle. Αποφάσισε λοιπόν να επιστρέψει στην Άκρα, πρωτεύουσα της Γκάνα. Εδώ και ένα χρόνο του παρέχεται υποστήριξη για να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας.

Η συμβουλευτική υπηρεσία στην Γκάνα είναι τμήμα του γερμανικού προγράμματος με την επωνυμία «Προοπτική πατρίδα». Σχεδόν 277 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει στο γερμανικό δημόσιο η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο ελπίζει στην πράξη να αποδειχθεί αποδοτικό. Στη Γερμανία ζουν 4.000 άνθρωποι από την Γκάνα, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής. Οι απελάσεις στην πράξη αποδεικνύονται ακριβές και δύσκολες αν λάβει κανείς υπόψιν ότι συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα μαζί τους. «Στόχος είναι οι εθελοντικές επιστροφές» τονίζει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα, δεν υπάρχει και επιστροφή. Για το λόγο αυτό το γερμανικό πιλοτικό πρόγραμμα στηρίζει την αναζήτηση εργασίας ή την κατεύθυνση οι επαναπατρισθέντες να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην χάνουν τα χρήματά τους σε διακινητές προσπαθώντας να έρθουν στην Ευρώπη αλλά να τα κρατούν και να κάνουν μια αρχή στη χώρα τους» λέει ο Μάρτιν Γέγκερ, υφυπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Για ακτιβισμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Σε 11 χώρες στην Αφρική, την Εγγύς Ανατολή και τα Βαλκάνια λειτουργεί το εν λόγω πρόγραμμα ωστόσο η αντιπολίτευση στη Γερμανία δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα και αποδοτικότητα του προγράμματος και κάνει λόγο απλά για ακτιβισμό της κυβέρνησης. Κατόπιν επερώτησης του βουλευτή των Πρασίνων Ούβε Κέκεριτς για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, το υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας ανακοίνωσε ότι μεταξύ Ιουλίου 2017 και Απριλίου 2018, το 54% των ανθρώπων που επέστρεψαν οικειοθελώς στις πατρίδες τους έκαναν χρήση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και το 25% κατάφερε να βρει εργασία.

Ο Ούβερ Κέκεριτς επιμένει πάντως πως το υπουργείο δεν δίνει σαφή στοιχεία για το είδος της εργασίας, στο οποίο απασχολήθηκαν και θεωρεί ότι είναι απίθανο σε χώρες που αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα οι επαναπατρισθέντες να βρουν τόσο εύκολα μια θέση πλήρους απασχόλησης. «Εάν οι αριθμοί είναι ακριβείς, τότε το Γερμανικό Γραφείο Εργασίας να μετακομίσει στη Γκάνα ή το Μαρόκο και να μάθει πως επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο» παρατηρεί σκωπτικά ο Ούβερ Κέκεριτς.

Μετά από ερώτηση της Deutsche Welle, το υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας απάντησε ότι μεταξύ Μαρτίου 2017 και Μαΐου 2018 συνολικά 3.200 άνθρωποι που επέστρεψαν οικειοθελώς στις πατρίδες τους βρήκαν εργασία. Ο αρμόδιος υπουργός Μάρτιν Γέγκερ εμφανίζεται ικανοποιημένος, ωστόσο παραδέχεται ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα σε κάποιες χώρες της Αφρικής είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί μια θέση εργασίας σε σχέση με τη Σερβία. Είναι όμως ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην αρχή του και με το πέρασμα του χρόνου ολοένα περισσότεροι φορείς και σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσαν να συμβάλουν, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός.

DW