Μετά την κατακραυγή: Ο Τραμπ καταργεί τον διαχωρισμό των οικογενειών μεταναστών (ενημέρωση)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χτες το εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει να μην χωρίζονται οι οικογένειες μεταναστών, που περνούν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ενώ αναμένουν την εξέταση του φακέλου τους από τις μεταναστευτικές αρχές.

«Στόχος είναι να παραμένουν οι οικογένειες μαζί, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζουμε ότι έχουμε πολύ ισχυρά, πολύ γερά σύνορα» είπε ο μεγιστάνας πρόεδρος σε δημοσιογράφους, ενώ υπέγραφε το διάταγμα.

«Αυτό με απασχόλησε πάρα πολύ. Δεν μου αρέσει να βλέπω οικογένειες να χωρίζονται» τόνισε ο Τραμπ, σε μια θεαματική μεταστροφή, μετά τη χιονοστιβάδα αντιδράσεων που προκάλεσε με την πολιτική αυτή, ακόμα και στους κόλπους του ίδιου του του κόμματος.

«Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που έχει καρδιά θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η κόρη του Ιβάνκα και η σύζυγός του Μελάνια ασχολήθηκαν προσωπικά με το θέμα.

Το εκτελεστικό διάταγμα, που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ, δίνει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επιδιώξει την τροποποίηση της σχετικής δικαστικής απόφασης προκειμένου να επιτρέπεται στις οικογένειες που εισέρχονται στις ΗΠΑ παράνομα να παραμένουν μαζί κατά τη διάρκεια της κράτησής τους έως την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος τους.

Το διάταγμα Τραμπ ενδέχεται να μην αποτρέψει τον χωρισμό οικογενειών σε κάποιες περιπτώσεις

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους οποίους ενημέρωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν σχετικά με το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση, επισήμαναν ότι δεν γνωρίζουν εάν το διάταγμα αυτό θα αποτρέπει τον χωρισμό οικογενειών στην περίπτωση κρατήσεων διάρκειας άνω των 20 ημερών.

Νάνσι Πελόσι: Ο Τραμπ «αντικαθιστά μια μορφή κακοποίησης παιδιών με μια άλλη»

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι καταδίκασε το εκτελεστικό διάταγμα για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης που υπέγραψε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -με σκοπό, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποτρέπεται ο διαχωρισμός παιδιών από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται οικογένειες που μπαίνουν παράτυπα στις ΗΠΑ- υπογραμμίζοντας ότι «αντικαθιστά μια μορφή κακοποίησης παιδιών με μιαν άλλη».

Για τη Νάνσι Πελόσι, το διάταγμα του Τραμπ δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να «ανοίγει τον δρόμο για την κράτηση οικογενειών για μακρύ χρονικό διάστημα υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες των φυλακών». Η Πελόσι κατηγόρησε τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι «χρησιμοποιεί τρομοκρατημένα μικρά παιδιά σαν μοχλό».

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας εξέφρασε ικανοποίηση

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, τονίζοντας πως είναι «αναμφίβολα καλή είδηση το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τερματίζει τον σκληρό κι απάνθρωπο διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους» όταν οικογένειες φθάνουν παράτυπα στη χώρα αυτή.

Πάντως «η μεξικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται ασταμάτητα για να προσφέρεται προξενική προστασία σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση», συμπλήρωσε ο μεξικανός ΥΠΕΞ Λουίς Βιδεγαράι σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Ομπάμα ζητά να μπει τέλος στον “σκληρό” χωρισμό οικογενειών

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα να μπει ένα τέλος στους χωρισμούς των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, επισημαίνοντας ότι τη «σκληρότητα» αυτής της πρακτικής αντίκειται στις αμερικανικές αξίες.

«Το να βλέπει κανείς σε πραγματικό χρόνο αυτές τις οικογένειες να διαλύονται, μας έρχεται στο νου ένα πολύ απλό ερώτημα: είμαστε άραγε ένα έθνος που αποδέχεται τη σκληρότητα να αρπάζουν παιδιά από την αγκαλιά των γονιών τους ή είμαστε ένα έθνος που προσδίδει σημασία στις οικογένειες, που εργάζεται να τις κρατήσει ενωμένες;» έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Το να βρούμε έναν τρόπο να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες- να επιδεικνύουμε επαρκώς το μεγαλείο και τη σοφία προκειμένου να κάνουμε τους άλλους να σέβονται τους νόμους μας και ταυτόχρονα να είμαστε πιστοί στις αξίες μας, αποτελεί κομμάτι όσων μας κάνουν Αμερικάνους» τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην 20η Ιουλίου, τη Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.

Από την πλευρά της η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα έκανε retweet τις δηλώσεις μια άλλης Πρώτης Κυρίας, της Λόρας Μπους, που εξέφρασε τη δυσφορία της απέναντι σε αυτήν την πολιτική.

«Μερικές φορές η αλήθεια ξεπερνά τα κόμματα» έγραψε η Μισέλ Ομπάμα, αναφερόμενη στις δηλώσεις της Λόρας Μπους που τη Δευτέρα χαρακτήρισε την πολιτική της μηδενικής ανοχής«σκληρή» και «ανήθικη».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Οργή έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση ηχογραφήσεων από κέντρο κράτησης, στις οποίες ακούγονται μικρά παιδιά να ψάχνουν απεγνωσμένα τους γονείς τους. Σημειώνεται, ότι αφότου ανακοινώθηκε η πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις αρχές Μαΐου, 2.342 παιδιά και ανήλικοι παράτυποι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, το διάστημα από την 5η Μαΐου ως την 9η Ιουνίου. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για οικογένειες που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην κεντρική Αμερική.

Στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ βρίσκεται η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, καθώς είναι από τους βασικούς υπερασπιστές του νέου δόγματος.Υπό το σύνθημα «ντροπή σας», την Τρίτη ακτιβιστές διέκοψαν το δείπνο της Νίλσεν σε ένα μεξικανικό εστιατόριο της Ουάσινγκτον. Στο βίντεο διάρκειας περίπου 10 λεπτών που δημοσιεύθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται πολλοί ακτιβιστές να επιτίθενται σε μια ξανθιά γυναίκα που κάθεται στο εστιατόριο, με το πρόσωπό της να καλύπτεται από το μισοσκόταδο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υπουργέ Νίλσεν (…), πώς μπορείτε να ευχαριστιέστε το φαγητό σας την ώρα που απελαύνετε και φυλακίζετε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν έρθει να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ;», την ρωτά ένας άνδρας.

Οι ήχοι της ντροπής: «Μπαμπά…μαμά»

Τις ηχογραφήσεις έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση ProPublica με την δικηγόρο Τζένιφερ Χάρμπερι να δηλώνει ότι πρόκειται για ηχογραφήσεις της περασμένης εβδομάδας.

«Μπαμπά, μπαμπά» ακούγεται να λέει ένα παιδί κλαίγοντας, ενώ ένα άλλο φωνάζει «Δεν θέλω να σταματήσουν τον πατέρα μου, δεν θέλω να τον απελάσουν». Κάποιο από τα παιδιά, μία εξάχρονη από το Ελ Σαλβαδόρ φωνάζει το τηλέφωνο της θείας της και λέει: «Θα την πάρετε ένα τηλέφωνο να έρθει να με πάρει μόλις τελειώσω το φαγητό;».

Η Pro Publica σημειώνει ότι επικοινώνησε με τη θεία της η οποία δήλωσε: «Το ξέρω ότι δεν είναι Αμερικανίδα πολίτης, αλλά είναι άνθρωπος. Είναι ένα παιδί. Πώς μπορούν να της συμπεριφέρονται έτσι;».

Ερωτηθείσα για τις σπαρακτικές ηχογραφήσεις η επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας τόνισε ότι δεν έχει ακούσει τις ηχογραφήσεις και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν δημιούργησε την πολιτική χωρισμού των οικογενειών (…) Αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον δεν εξαιρούμε ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που παραβιάζουν τον νόμο».

Παιδιά σε κλουβιά μόνα τους (!)

Στη δημοσιότητα πάντως έχουν δοθεί φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν παιδιά μεταναστών μόνα τους να κρατούνται σε συρμάτινα κλουβιά, να κοιμούνται στο τσιμεντένιο πάτωμα.

Τα στέλνουν στη Νέα Υόρκη

Παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό ενδέχεται να μεταφέρθηκαν κρυφά σε κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το βίντεο που κατέγραψε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής προειδοποίησε ότι θα προσφύγει κατά της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στην πρακτική χωρισμού των οικογενειών.

Το τηλεοπτικό κανάλι New York 1 μετέδωσε σήμερα το πρωί ένα βίντεο που δείχνει πέντε κοριτσάκια, συνοδευόμενα από ενήλικους, να περπατούν γύρω στη 1 τα ξημερώματα και να κατευθύνονται σε ένα κέντρο φιλοξενίας στο Χάρλεμ. Τα παιδιά μιλούσαν ισπανικά.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού υποστήριξε ότι είχε στην κατοχή του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα, όμως δεν μπόρεσε να τις επιβεβαιώσει από επίσημη πηγή.

Το κανάλι έδειξε επίσης ένα άλλο βίντεο, με παιδιά να βγαίνουν από το κέντρο φιλοξενίας μία ώρα αργότερα, με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουβέρτες, έτσι που είναι αδύνατον να αναγνωριστούν.

Το κέντρο αυτό, που ανήκει στην ένωση Cayuga Centers, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση αυτή. Στον ιστότοπό της η ένωση εξηγεί ότι τοποθετεί τα παιδιά των μεταναστών σε ισπανόφωνες ανάδοχες οικογένειες, μέχρι να είναι δυνατόν να επιστρέψουν στους συγγενείς τους που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ ή να σταλούν πίσω στη χώρα καταγωγής τους.

Την Τρίτη ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ ότι “παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα” των παιδιών και των οικογενειών τους. “Γνωρίζουμε πλέον ότι περισσότερα από 70 παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε ομοσπονδιακά κέντρα φιλοξενίας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, επειδή έχουν επικοινωνήσει και με άλλα κέντρα”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Η Νέα Υόρκη θα δράσει (προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη) για να μπει τέλος σε αυτήν την άσπλαχνη και σκόπιμη επίθεση εναντίον των κοινοτήτων των μεταναστών και να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση πολιτική μια και καλή”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News, που επικαλείται μια ομοσπονδιακή πηγή, περισσότερα από 300 παιδιά έχουν σταλεί ήδη στη Νέα Υόρκη.

(Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου)

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ενάντια στο να χωρίζονται οι οικογένειες μεταναστών

Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί αποδοκίμασαν ηχηρά τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, καταγγέλλοντας τον χωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους όταν συλλαμβάνονται παράτυποι μετανάστες στα σύνορα, σε μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον αμερικανό πρόεδρο στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, όπου συνήθως οι συζητήσεις γίνονται χαμηλόφωνα.

«Κύριε πρόεδρε, έχετε όμως παιδιά! Έχετε παιδιά, κ. πρόεδρε! Θα σας άρεσε να σας χώριζαν από τα παιδιά σας;», φώναξε με αγανάκτηση ο Χουάν Βάργκας, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, την ώρα που ο Τραμπ έβγαινε από μια αίθουσα όπου είχε συνομιλίες με ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε απλά να στραφεί και να νεύσει χαμογελαστός προς την κατεύθυνση των τηλεοπτικών συνεργείων πίσω από τους λιγοστούς βουλευτές και βουλεύτριες των δημοκρατικών που κράταγαν φωτογραφίες παιδιών που έκλαιγαν και πλακάτ με το σλόγκαν «οι οικογένειες πρέπει να είναι μαζί».

«Σταματήστε να χωρίζετε τα παιδιά!», φώναξε άλλος δημοκρατικός κοινοβουλευτικός, καθώς στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, πέρναγαν από μπροστά τους μαζί με τον πρόεδρο.

Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συμφωνούν ότι οι οικογένειες των μεταναστών θα πρέπει να παραμένουν ενωμένες στο διάστημα που εξετάζεται ο φάκελός τους για να καθοριστεί το καθεστώς τους, διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους οι επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, υποσχόμενοι ότι θα προσεγγίσουν τους Δημοκρατικούς για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα του χωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους.

“Πιστεύω ότι πρέπει να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα (…) πρέπει να συνεργαστούμε μεταξύ μας και να το διορθώσουμε”, είπε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Μακόνελ, η Γερουσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό περνώντας ένα μικρό νομοσχέδιο και όχι ένα ευρύτερο μέτρο για τη μετανάστευση γενικότερα.

Ο Τζον Κόρνιν, ο “υπ’ αριθμόν 2” του κόμματος στη Γερουσία, είπε από την πλευρά του ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ενδεχομένως ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Μισέλ Ομπάμα και Λόρα Μπους ανάμεσα στους επικριτές

OBAMA

Από την Μέι ως τον Πάπα: Διεθνείς αντιδράσεις κατά του μέτρου Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι καταδίκασε σήμερα τον «σκληρό και απάνθρωπο» χωρισμό των οικογενειών μεταναστών που συλλαμβάνονται ενώ επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ.Θέλω εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού του Μεξικού να εκφράσω με τον πλέον κατηγορηματικό και σθεναρό τρόπο την καταδίκη αυτής της σκληρής και απάνθρωπης πολιτικής» δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Απευθύνουμε έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση, στο ανώτερο επίπεδο, προκειμένου να επανεξετάσουν αυτήν την πολιτική και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία και τα δικαιώματα των μικρών αγοριών και κοριτσιών, ανεξαρτήτως της εθνικότητας και της μεταναστευτικής της κατάστασης» υπογράμμισε ο Μεξικανός υπουργός.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτο» δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τί βιώνουν αυτές οι οικογένειες αυτή τη στιγμή. Προφανώς, δεν διευθετούμε με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα στον Καναδά» υπογράμμισε, προτού παραστεί σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πιο ευάλωτους προσδιορίζει αυτό που είμαστε ως άνθρωποι, χώρες και διεθνής κοινότητα» σημείωσε, επίσης, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης απηύθυνε έκκληση στους Καναδούς και σε «ολόκληρο τον κόσμο» να «επιδεικνύουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους εκτοπισμένους και όλους όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους».

Θέση πήρε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία καταδίκασε την πολιτική μηδενικής ανοχής του Τραμπ στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «είναι λάθος και κάτι το οποίο μας βρίσκει αντίθετους», ενώ χαρακτήρισε τα βίντεο και τις φωτογραφίες των παιδιών που κλαίνε και ψάχνουν τους γονείς τους «άκρως ανησυχητικές».

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπυν δήλωσε: «Είναι τραγικό να βλέπεις αθώα παιδιά να φυλακίζονται σαν ζώα στα προσφυγικά καμπ των ΗΠΑ και να ακούς τις κραυγές απόγνωσης όταν χωρίζονται βίαια από τους γονείς τους. Είναι ανήθικο, ενάντια στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει πάντα να σεβόμαστε, ανεξαρτήτως συνθηκών»

«Ανήθικό και κόντρα στις αξίες της Καθολικής πίστης» χαρακτήρισε το δόγμα Τραμπ στο μεταναστευτικό ο Πάπας Φραγκίσκος πέρνωντας θέση ενάντια στον αμερικανό πρόεδρο και στηρίζοντας τους επισκόπους που διαμαρτύρονται στην Αμερική.

Προβολή εικόνας στο TwitterΟΗΕ: «Τα παιδιά δεν πρέπει να χωρίζονται από τους γονείς τους»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «έχει ως θέση αρχής ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Η ενότητα των οικογενειών πρέπει να προφυλαχθεί» συμπλήρωσε ο ίδιος σε αυτό το κείμενο, σε μια σπάνια κριτική του ΟΗΕ εναντίον της εσωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών, Thepressproject,Left