ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΛΕΡΟΥ ‘’Η ΖΩΗ’’

ΘΕΜΑ: ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΛΕΡΟΥ ‘’Η ΖΩΗ’’  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 14ης ΙΟΥΝΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ.

Αγαπητέ συμπολίτη, φίλε εθελοντή αιμοδότη,

Η παγκόσμια κοινότητα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του Γερμανού γιατρού Κarl Landsteiner, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος, επέλεξε τη 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησής του, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Η ίδια ημερομηνία (μετά και από την πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου μας) αποτελεί και την επίσημη ημέρα εορτασμού του συλλόγου των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΛΕΡΟΥ, ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ & ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ‘’Η ΖΩΗ’’.

O εορτασμός της ημέρας αυτής στοχεύει στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Η ελληνική διοργάνωση, (ύστερα και από το αίτημα του υπουργείου Υγείας προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, με σύνθημα «Να είσαι εκεί, για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή», επιχειρεί να αναδείξει την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό ως μια κορυφαία δράση αλληλεγγύης, αλτρουισμού, ανθρωπισμού και σεβασμού προς τον άλλον.

Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης ο σύλλογος των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΛΕΡΟΥ, ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ & ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ‘’Η ΖΩΗ’’, αφιερώνει τις σημαντικότερες φετινές δράσεις του, οι οποίες σχετίζονται με την εθελοντική αιμοδοσία και την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού γενικότερα και οι οποίες είναι:

1) Η πρόσφατη ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού μας η οποία και πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Ιουνίου.

2) Η επερχόμενη ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, στις 14 & 15 Ιουλίου, την οποία όπως πάντα διοργανώνει στο νησί μας ο σύλλογος των Εθελοντών Αιμοδοτών Λέρου ‘’Η ΖΩΗ’’.

3) Η επερχόμενη ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ η οποία θα διοργανωθεί από κοινού στο νησί μας με τον αδελφοποιημένο σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου ‘’ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ’’ το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα αυτή λοιπόν την οποία, ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ, θα πρέπει να αναλογιστείς ότι τόσο στο νησί μας όσο και στη χώρα μας κατ’ επέκταση, αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά που σχετίζονται με σοβαρές χρόνιες ασθένειες αλλά και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης (π.χ. καρκίνος, καρδιολογικά νοσήματα, τροχαία ατυχήματα κτλ.) με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη ζήτηση για μετάγγιση αίματος και έτσι η διαθεσιμότητά του για μετάγγιση να προϋποθέτει τη δέσμευση του πληθυσμού των αιμοδοτών για εθελοντική αιμοδοσία όλο τον χρόνο.

«Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά». Αυτό έχει θέσει ως κεντρικό μήνυμα τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ.

Το κεντρικό και ουσιώδες αυτό μήνυμα υιοθετεί και ο σύλλογος των Εθελοντών Αιμοδοτών της Λέρου ‘’Η ΖΩΗ’’ και σε παροτρύνει, στην επερχόμενη αιμοδοσία 14 & 15 Ιουλίου να παροτρύνεις κάποιον φίλο σου ή και συγγενή σου να σε συνοδεύσει και να αιμοδοτήσει μαζί σου.

«Θα είμαστε εκεί για το άλλον! Θα δίνουμε αίμα. Θα μοιραζόμαστε τη ζωή» και θα συνεχίζουμε να προχωράμε όλοι μαζί έχοντας ως κοινό σκοπό, την εθελοντική προσφορά προς αυτούς που μας έχουν ανάγκη!

Ο πρόεδρος του συλλόγου

ΒΑΡΝΑΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ