Κώστας Κουβάς – Στροφή στις εναλλακτικές δραστηριότητες και την έρευνα

Την Τρίτη 12 Ιουνίου, στην αίθουσα  συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο, η επιχείρηση HYDROVIUS DIVING CENTER  (καταδυτικό κέντρο Hydrovius), συμμετείχε σε επίσημη συνάντηση εργασίας με θέμα την υλοποίηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Το καταδυτικό κέντρο του κ. Κώστα Κουβά ,που έχει έδρα την Λέρο, έχει επιλεγεί ανάμεσα στις  δεκαπέντε (15) επιχειρήσεις  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κατά την διάρκεια της δραστηροποιήσης τους,  καταθέτουν καινοτόμες προτάσεις  γύρω από το αντικείμενο ενασχόλησης τους, με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός έξυπνου και ποιοτικού ταξιδιωτικού προϊόντος.

Υπεύθυνος ΕΠ Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων,Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου,Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,Υπέυθυνος ΕΠ Νοτίου Αιγαίου,Logotech AE

Πιο συγκεκριμένα, 15 επιχειρήσεις, φέρνοντας την εμπειρία και τις καινοτόμες ιδέες τους, και σε συνεργασία με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Πανεπιστημίο Αιγαίου και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα συμμετάσχουν στη  διαδικασία της προετοιμασίας σχετικής πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων στους τομείς προτεραιότητας , ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΛΙΕΙΑ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.

Τοποθέτηση κ. Κουβά, “Ο τουρισμός σήμερα συνιστά το κατ ‘ εξοχήν άλλοθι κάθε εξωγενούς δραστηριότητας με τους αριθμούς να ευημερούν σε ένα ισοζύγιο αρνητικό σε όλα τα επίπεδα. Εθνικό, γεωοικονομικό, κοινωνικό, οικολογικό, πολιτισμικό, και παραγωγικό. Μετά από ένα τζίρο τεράστιο το πραγματικό όφελος για το λαό της χώρας είναι μηδαμινό. Το κυρίαρχο τουριστικό μοντέλο υλοποιεί μια στρατηγική καταστροφής  χωρίς επιστροφή. Ενισχύει την εξάρτηση μας από ξένα απρόσωπα κέντρα και αφανίζει κάθε ιδιοπροσωπία μας. Η μόνη δυνατότητα αναστροφής προϋποθέτει αντιστάθμιση της ποσότητας με την ποιότητα.

Η στροφή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας σε εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως η κατάδυση, η πεζοπορία, η ποδηλασία κτλ,  είναι  δραστηριότητες , οι οποίες εξασκούνται μεν στο πληθωρικό ελληνικό τοπίο, έχουν όμως περιθώρια τεράστιας ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για την στήριξη του περιβάλλοντος, το οποίο φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί  στην άναρχη και καταστροφική  ανθρώπινη εκμετάλευση.

Προτείνουμε , και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένη μελέτη και πρόταση στην επόμενη συνάντηση, οι εναλλακτικές δραστηριότητες  να αποτελέσουν την αφορμή για έρευνα και καινοτομία για κάθε επισκέπτη αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ξεκινώντας από τα σχολεία. Αν ως λαός ενισχύσουμε την περιβαλλοντική και την ναυτική μας παιδεία, αυτόματα θα πετύχουμε ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον, γνώσεις και ποικιλία εμπειριών, ώστε να κατανοηθεί το περιβάλλον στην ολότητά του, κίνητρα για ενεργό συμμετοχή στη βελτίωση και στην προστασία του, ανάπτυξη κοινωνικής συμπεριφοράς και απόκτηση συναισθήματος  συνεργασίας και αλληλεγγύης.”

Νοιώθουμε ικανοποίηση για την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου να ανοίξει ένας στοχευμένος διάλογος και τιμή για την επιλογή της επιχείρησης μας από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.