Νεκτάριος Σαντορινιός: Δελτίο Τύπου – Ημέρες Μνήμης και Δημοκρατίας στη Λέρο

«Η αναβίωση των Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας που φέτος γίνονται στη Λέρο είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε την φρίκη του φασισμού και τους αγώνες που δόθηκαν για την εδραίωση της Δημοκρατίας»

Στη συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα χθες, 5/6, στο ΕΑΤ- ΕΣΑΤ- γραφεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, με θέμα την παρουσίαση του Προγράμματος των Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν 7-10 Ιουνίου στη Λέρο, συμμετείχε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα τοποθετήθηκαν, για το ίδιο θέμα και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΑ, κ. Μανταίος, ο Δήμαρχος Λέρου, κ. Κόλλιας και ο ΓΓΑιΝΠ, κ. Γιαννέλης.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε ότι «τα νησιά του Αιγαίου παρ όλο που σήμερα είναι ευρέως γνωστά ως φημισμένοι τουριστικοί προορισμοί, εντούτοις, στα πέτρινα χρόνια της Ελληνικής Ιστορίας, αποτέλεσαν τόπους εξορίας και φυλακίσεων για αρκετούς αγωνιστές. Εκτιμάται ότι μεταξύ 1928 και 1971 χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 29 νησιά του Αιγαίου ως τόποι εξορίας και φυλακής: ο Αι Στράτης, η Αίγινα, η Αλόννησος, η Λέρος, Ικαρία, η Σέριφος, οι Φούρνοι, η Άνδρος είναι μερικά μόνο από τα μέρη που επέλεξαν τα ανά περίοδο φασιστικά καθεστώτα, να εξορίσουν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες».

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια που οι εκδηλώσεις των Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας είχαν «βγει» από τον προϋπολογισμό της ΓΓ, να τις αναβιώσει σε μόνιμη βάση έτσι ώστε κάθε χρόνο να λαμβάνουν χώρα και σε ένα διαφορετικό νησί του Αιγαίου. Έτσι με απόφασή μας, φέτος διοργανώνεται στο νησί της Λέρου ένα τετραήμερο δράσεων και εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των αγώνων που δόθηκαν στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Η διοργάνωση γίνεται από κοινού, με τον ΣΦΕΑ ο οποίος είχε την επιλογή των θεματικών συζητήσεων και του όλου προγράμματος, τον Δήμο Λέρου που υποδέχεται τους συμμετέχοντες και φροντίζει για τη διοργάνωση και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που επιχορηγεί την αναβίωση του θεσμού».

«Πιστεύω, συνέχισε, ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, με την οποία προσπαθούμε να αναμοχλεύσουμε τις μνήμες και να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η Δημοκρατία δεν είναι ένα αγαθό που δίνεται απλόχερα, αλλά χρειάζεται πάλη, διεκδίκηση και προσπάθεια για να διατηρηθεί ακέραιο. Οφείλουμε να θυμίσουμε σε όλους, τους αγώνες που δόθηκαν για την εδραίωσή της, τις ζωές που θυσιάστηκαν για χάρη υψηλότερων ιδανικών και φυσικά πρέπει να μην ξεχαστεί η φρίκη του φασισμού.

Και απαντώντας στο αν την Ιστορία την μαθαίνουμε από τη μέρα που γεννηθήκαμε, θέλω να πω ότι χρέος κάθε Δημοκράτη πολίτη πρέπει να είναι να μην ξεχαστεί τίποτα από τα χρόνια της κατάλυσης της Δημοκρατίας, να μην μείνει, χωρίς να καταγραφεί καμία μαρτυρία από τις σκοτεινές περιόδους των βασανιστηρίων και της εξόντωσης των αγωνιστών, γιατί μόνο έτσι δεν θα επαναληφθεί η Ιστορία, μόνο έτσι θα κατανοήσουμε το πραγματικό πρόσωπο που φασισμού».

«Τέλος, θα ήθελα, να ευχαριστήσω τα μέλη του  ΣΦΕΑ για την κομβική βοήθεια τους στην όλη διοργάνωση αλλά και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, καθώς και τον Πρόεδρο αυτής, τον ΓΓ κ. Γιαννέλη, για τις προσπάθειας που κατέβαλαν ώστε να λάβει χώρα η αναβίωση των Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας. Σκοπός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι να αποκτήσει αυτή η διοργάνωση ένα σημαντικό θεσμικό χαρακτήρα για αυτό το λόγο έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες ώστε να καθιερωθούν οι Ημέρες Μνήμης και Δημοκρατίας, ως ένας μόνιμος ετήσιος θεσμός που θα λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στα μαρτυρικά νησιά και στους τόπους βασανισμού και εξορίας των αντιστασιακών».

Αναλυτικό πρόγραμμα: https://www.lerosvoice.gr/2018/06/01/meres-mnimis-kai-dimokratias/