Eurogroup: Δέσμευση για συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης

Στη συνεδρίαση του Eurogroup συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι, το Eurogroup, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δ’ αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, και δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.

Καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος 

«Προτεραιότητα» είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να αποφασιστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι υπάρχει «δέσμευση» από όλες τις πλευρές και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι αυτό θα επιτευχθεί. Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση επικυρώθηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και «κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» είναι δυνατή η εύρεση «συμβιβασμών».

Επιπλέον, ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και διαπιστώθηκε κάποια «σύγκλιση». Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η εντολή να στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «πραγματική» πρόοδο στο δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. «Είδα μια καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους για κατάληξη τον Ιούνιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμα «πολλά να γίνουν» αλλά δήλωσε σίγουρος ότι είναι εφικτό.

Ο Γάλλος επίτροπος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στους εταίρους της Ελλάδας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το «μερίδιο» της συμφωνίας που της αναλογεί και τώρα πρέπει και αυτοί να λάβουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές πρέπει μεν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των χωρών τους αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι «αξιόπιστες» για τις αγορές και να διασφαλίζουν στην Ελλάδα προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που «δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι o ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά με στόχο την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η οποία σημαίνει ότι θα έχει διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση στις αγορές». «Όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ », υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και η «σκληρή δουλειά» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, ο επικεφαλής το Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ χαιρέτισε και αυτός την τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη και τελευταία εκταμίευση, ενώ υπενθύμισε ότι εκκρεμεί και η εκταμίευση για ένα ακόμα δισ. ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως είπε, τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.

Το κείμενο συμφωνίας

Τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει του χθεσινού Eurogroup.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται και στην τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, θα καταθέσει Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (βασικό προαπαιτούμενο έως τον Ιούνιο) για την περίοδο 2019 – 2022, το οποίο θα θέτει εκ νέου τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος έως και το 2022.

Κάποιες από τις δράσεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του προγράμματος, έχουν τώρα νέες προθεσμίες, καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Ενδεικτικά, οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον Οκτώβριο, το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό έως το τέλος του έτους, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο 2021, και να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται και στο αναπτυξιακό σχέδιο, πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, ενώ, προαπαιτούμενο είναι και η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων, καθώς και η δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Όπως αναφέρεται, «οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης εάν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Παράλληλα οι αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν, αν χρειαστεί, νομοθεσία εντός Μαΐου.

Για τα αντίμετρα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «το μέγεθος των εφαρμοζόμενων μέτρων θα είναι σε συμφωνία με την προβλεπόμενη από τους θεσμούς υπεραπόδοση έναντι των συμφωνημένων μεσοπρόθεσμων στόχων- υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».

Τέλος, γίνεται αναφορά στη νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από το 2019 (προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022) και στην, επίσης νομοθετημένη, μείωση του αφορολόγητου το 2020 για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2019- 2022.

Τι τονίζεται αναλυτικά για τις νομοθετικές αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τον Εξωδικαστικό μηχανισμό

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση τις αλλαγές που αφορούν στο νόμο Κατσέλη -Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, προαπαιτούμενο αποτελεί ότι θα πρέπει εντός του Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με νέους υπαλλήλους υποστήριξης, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που σήμερα λιμνάζουν στα Ειρηνοδικεία.

Στο πλαίσιο των αλλαγών για το νόμο Κατσέλη ως προαπαιτούμενο αναφέρεται η αυστηροποίηση του νόμου, η θεσμοθέτηση του μηχανισμού ο οποίος θα ελέγχει σε αρχικό στάδιο τις αιτήσεις που δεν πληρούν τους όρους με στόχο όπως αναφέρεται τη μείωση του χρόνου μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Συγκεκριμένα σημειώνονται τα εξής: «οι αρχές θα τροποποιήσουν τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, όπως καθορίζονται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας, κυρίως με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού φιλτραρίσματος μη – παραδεκτές αναφορές και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη σημαντική μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της κατάθεσης της αναφοράς και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης καθώς και της εξάλειψης των καθυστερημένων περιπτώσεων».

Παράλληλα το επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνει ότι τόσο το

υπουργείο Οικονομικών όσο και η Γραμματεία του Ιδιωτικού Χρέους θα παρέχουν σε τριμηνιαία βάση πληροφορίες στα θεσμικά όργανα σχετικά με την απορρόφηση των κρατικών επιδοτήσεων που αφορούν το νόμο Κατσέλη όπως είναι η επιδότηση δόσης του δανειοληπτών κτλ.

Tράπεζες

Αναφορικά με τις τράπεζες στο επικαιροποιημενο μνημόνιο μεταφέρεται για τα τέλη του 2022 η μεταβίβαση των συμμετοχών που έχει το κράτος στις τράπεζες , στον HfSF. Μάλιστα αναφέρεται ότι η ανεξαρτησία του HFSF θα τηρηθεί πλήρως, η διακυβέρνησή του θα ενισχυθεί και θα λειτουργεί με εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η ανεξαρτησία της διαχείρισης, της λήψης αποφάσεων και των εμπορικών συναλλαγών των τραπεζών θα τηρηθεί πλήρως και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς.

Αναφορικά με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε πιθανή αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτατων διευθυντικών στελεχών των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Οι διορισμοί θα γίνονται σύμφωνα με την καλύτερη διεθνή πρακτική και θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο HFSF. Μάλιστα μετά την επανεξέταση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ο HFSF μέσω του εκπροσώπου του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, και ως ενεργός μέτοχος, θα επιπλέει τις επιδόσεις των διοικήσεων και θα αξιολογεί τακτικά, χρησιμοποιώντας, εφόσον απαιτείται, εξωτερικό εμπειρογνώμονα.

Μέχρι τον Ιούλιο δέσμη μέτρων για την αγορά

Μέχρι τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της βελτίωσης του περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, όπως σημειώνεται στο επικαιροποημένο μνημόνιο.

«Η ελάφρυνση των αδικαιολόγητων και δυσανάλογων περιορισμών στην πρόσβαση στην αγορά και στην άσκηση επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων πρέπει να τηρεί τις αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολόγησης τυχόν περιορισμών και της απαγόρευσης των διακρίσεων» όπως υπογραμμίζεται σχετικά.

Ανάμεσα σε αυτά που προβλέπεται να γίνουν είναι η σύναψη σύμβασης με τον Οργανισμό Τυποποίησης, προκειμένου να ξεκινήσει έως τον Ιούνιο του 2018 η εναρμόνιση των 372 τεχνικών προδιαγραφών που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Θα υπάρξει αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, θα εκδοθεί εγκύκλιος για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, θα προωθηθούν αλλαγές στην τιμολόγηση των βιβλίων, θα ψηφιστούν οι αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο και θα προωθηθεί σχέδιο για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με σκοπό την ψήφιση νόμου έως τον Οκτώβριο του 2018.

Όσον αφορά την προώθηση των εξαγωγών, οι αρχές, με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, θα προχωρήσουν στην έγκαιρη εφαρμογή τού συμφωνηθέντος σχεδίου δράσης για την προώθηση των εξαγωγών, του οποίου η υλοποίηση παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση.

Όσον αφορά τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, οι αρχές, κατόπιν συμφωνίας με τα θεσμικά όργανα, θα προβούν σε δημόσια διαβούλευση με το σχέδιο νόμου σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών, με σκοπό την έγκρισή του έως τα μέσα Ιουλίου του 2018.

Οι αρχές έχουν δεσμευθεί, επίσης, ότι το Σύστημα Πληροφοριών για τις κρατικές ενισχύσεις παραμένει το μοναδικό εργαλείο διαχείρισης για συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων των ευρωπαϊκών και διαρθρωτικών ταμείων. Έως τον Ιούλιο του 2018 αναμένεται, ακόμη, να έχουν ολοκληρωθεί η επιλογή και ο συντονισμός των θέσεων του γενικού διευθυντή και του διευθυντή για όλες τις δομές του EΣΠΑ.

Τέλος, σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζονται και θέματα συγκρούσεων συμφερόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής αλλά και η στελέχωση των επιτροπών και της εσωτερικής νομικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο για τον διορισμό φορέων του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, προβλέπεται η ενίσχυση της Επιτροπής με δώδεκα θέσεις και η νομοθεσία θα εγκριθεί έως τον Ιούλιο του 2018.

πηγή left.gr

Εκατομμύρια τόνοι πυρομαχικών στους ωκεανούς-Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες (video)

Στις ακτές της Εσθονίας τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκε μια επιχείρηση εκκαθάρισης παλαιών πυρομαχικών με την κωδική ονομασία «Open Spirit 2018«. Μετείχαν 850 στρατιώτες από έντεκα χώρες, 19 ...