Λέρος: «O χρόνος σταμάτησε στον βυθό της»

Τη Λέρο την αγαπούν περισσότερο όσοι αναζητούν στις διακοπές τους ποιότητα και ησυχία. Όμως, δύο κατηγορίες ταξιδιωτών ανακαλύπτουν στο νησί τον δικό τους παράδεισο: οι λάτρεις της περιπέτειας και οι καλοφαγάδες.

Στην ορεινή πλευρά, οι πεζοπόροι ακολουθούν τις χαρτογραφημένες διαδρομές και ανακαλύπτουν κανόνια, βαγόνια που μετέφεραν νάρκες και ερείπια ιταλικών οχυρωματικών από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόσφατα χαράξαμε μονοπάτια και για ποδηλάτες. Από το 2000 έχουμε ξεκινήσει προσπάθειες να αναπτύξουμε τον καταδυτικό τουρισμό στο νησί και τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως Καταδυτικό Κέντρο Λέρου.

Ο λόγος που η Λέρος είναι τόσο δημοφιλής στους αυτοδύτες είναι ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στον βυθό: εκεί βρίσκονται δώδεκα ναυάγια, αεροπλάνα, φορτηγά πλοία και αντιτορπιλικά, ανάμεσα στα οποία το θρυλικό «Βασίλισσα Όλγα». Είναι ιδανικό μέρος για να ξεκινήσεις μαθήματα κατάδυσης. Πολύ συχνά, στις υποβρύχιες βόλτες μας έχουμε την τύχη να μας συνοδεύουν θαλάσσια θηλαστικά, που βρίσκουν καταφύγιο στο νησί: φώκιες, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και φυσητήρες, που απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα νερά.

Το νησί έχει συνολικά δώδεκα χωριά, αλλά πλέον οι οικισμοί έχουν απλωθεί και ο ένας ενώνεται με τον άλλο. Στο Λακκί, οι Ιταλοί άφησαν τα ίχνη τους και θα κάνετε αξέχαστους αρχιτεκτονικούς περιπάτους. Εκεί βρίσκεται το ένα από τα δύο λιμάνια – το άλλο είναι η Αγία Μαρίνα, η πρωτεύουσα του νησιού. Θα μπείτε σε ένα από τα δύο παραδοσιακά καΐκια, το «Μπαρμπαρόσα» ή το «Άγιος Γεώργιος», ή θα ναυλώσετε ένα από τα δύο ταχύπλοα, για να ανακαλύψετε νησάκια μοναδικής ομορφιάς, όπως τα Μικρονήσια, οι Λειψοί, το Μαράθι, οι Αρκιοί.

Πολλές παραλίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Τρεις μόνο είναι οργανωμένες. Στις υπόλοιπες, σκιά θα βρείτε κάτω από αρμυρίκια και βελανιδιές. Για απόλυτη ησυχία θα πάτε στον Κρυφό – φτάνεις μόνο με βαρκούλα, εκτός αν είσαι θαρραλέος περιπατητής. Συνδυάστε βουτιά στην Αγία Κιουρά με επίσκεψη στο ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι που αγιογράφησαν οι πολιτικοί εξόριστοι της δικτατορίας και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα ανέβετε τα 365 σκαλοπάτια ως το Κάστρο της Παναγίας ή θα πάτε με αυτοκίνητο. Από εκείνο το σημείο φαίνονται σχεδόν όλοι οι κόλποι του νησιού – δεν το έχτισαν τυχαία εκεί οι Ενετοί.

Είναι γαστρονομικός προορισμός η Λέρος, ειδικά για τους Τούρκους. Η σχέση ποιότητας, ποσότητας και τιμής είναι αξεπέραστη. Μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να φάει εξαιρετικά με λιγότερα από 40 ευρώ. Μικροί αμπελώνες έχουν εμφιαλώσει το κρασί τους και καλύπτουν την τοπική αγορά. Θα δοκιμάσετε λαδοτύρια, κρασοτύρια και τη χαρακτηριστική μυζήθρα της Λέρου. Γίνεται μια προσπάθεια από τους μελισσοκόμους του νησιού να προβληθεί το «Μέλι Λέρου Αρτεμις», το πρώτο τυποποιημένο προϊόν κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Στο Παραδοσιακό και στο ζαχαροπλαστείο του Ρεπαπή θα πάτε για εξαιρετικά παραδοσιακά πουγκάκια, ξεροτήγανα, πατσαβουρόπιτες και το ποτό-σήμα κατατεθέν του νησιού, τη σουμάδα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

* Ο Κώστας Κουβάς είναι εκπαιδευτής αυτοδυτών, ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου Υδρόβιος.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή http://www.kathimerini.gr/963731/gallery/ta3idia/sthn-ellada/leros-o-xronos-stamathse-ston-vy8o-ths