Ψηφίστηκε η παράταση εξαίρεσης κύριας κατοικίας και η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Λέρο

Δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η από 31.12.2018 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «για την Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/ 2010 (Α’ 130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» του ν. 4551/2018».

Υπερψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, καταψήφισε η ΧΑ, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) διευθετούν νομοθετικά μία έκτακτη, επείγουσα περίπτωση και δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή της Βουλής, αλλά αντίθετα θεσπίζονται στα πλαίσια αυτόνομης κανονιστικής αρμοδιότητας της εκτελεστικής λειτουργίας. Ωστόσο, για τη διατήρηση της ισχύος μιας ΠΝΠ, πρέπει αυτή να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση εντός 40 ημερών από την έκδοσή της. Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου παύει να ισχύει.

Μεταξύ των διατάξεων της ΠΝΠ δίδεται παράταση στο νόμο Κατσέλη έως τις 28.2.2018, επεκτείνεται το καθεστώς του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης, το καθεστώς του «μεταφορικού ισοδύναμου» και στον Άη Στράτη. Σύμφωνα με την ΠΝΠ η παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά θα γίνεται ανά εξάμηνο και εφόσον οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής υπερβαίνουν τον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να δεχθούν. Ωστόσο στην διαδικασία αυτή θα γίνεται και έλεγχος από την ΕΕ, προκειμένου να ισχύσει η παράταση του ΦΠΑ.