Ο Δήμαρχος Καλύμνου, Γιάννης Γαλουζής, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ανέφερε ότι θα κληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει τον φοροεισπράκτορα, για ένα φόρο που τόσο οι πολίτες όσο και οι Δήμοι ζητούν να καταργηθεί.
«Θα μεταφέρει το πρόβλημα της είσπραξης σ’ εμάς» είπε, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επιφέρει τεράστια προβλήματα και ανισότητες.
Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για την μείωση έως και εξάλειψη των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την εξαγγελία για μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, ο Δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος.
«Στοχεύει στο να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθιστώντάς την φοροεισπράκτορα και ταυτόχρονα να αφαιρέσει πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζοντας ότι το ύψος του φόρου θα καθορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που θα επιτρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση.
Η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά, εξέφρασε την αντίθεσή της στο να καταστούν οι Δήμοι φοροεισπράκτορες.
«Σίγουρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πόρους για ν’ ανταπεξέλθει στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, διαφωνώ όμως στη λογική να μετατραπούμε σε φοροεισπράκτορες» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι αίτημα των Δήμων είναι να τους εκχωρείται ένα μέρος των φόρων.
Στον αντίποδα ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, που θεωρεί ότι με την μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους ανοίγει ο δρόμος για την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε, πάντα διεκδικούσε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη», τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για εξαγγελία.

πηγή ΕΡΤ