Φεύγουν!

Στην ελληνική κοινωνία, που πλήρωσε με αίμα τα περίφημα προγράμματα διάσωσης, θα μείνουν δύο πράγματα από το ΔΝΤ. Το ένα είναι οι πάντοτε λάθος προβλέψεις. Προβλέψεις συστηματικά υπερεκτιμημένες όσο…

Στην ελληνική κοινωνία, που πλήρωσε με αίμα τα περίφημα προγράμματα διάσωσης, θα μείνουν δύο πράγματα από το ΔΝΤ.

Το ένα είναι οι πάντοτε λάθος προβλέψεις. Προβλέψεις συστηματικά υπερεκτιμημένες όσο τη χώρα κυβερνούσε το παλιό πολιτικό σύστημα. Και προβλέψεις συστηματικά υποεκτιμημένες από το 2015 και μετά. Έτσι, στην πρώτη φάση τα προγράμματα, παρά την πρωτοφανή τους σκληρότητα, αποτύγχαναν. Και στη δεύτερη φάση, η τακτική του Ταμείου είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή εμπλοκή των αξιολογήσεων και τη διαρκή εκβιαστική απαίτηση για πρόσθετα μέτρα.

Το δεύτερο που θα μείνει από το ΔΝΤ είναι οι κυνικές παραδοχές ότι η πολιτική του κατέστρεψε τη χώρα μας. Ιανουάριος 2013: “Διαλύσαμε την Ελλάδα…”. Μάρτιος 2014: “Κάναμε ιστορικό λάθος με την Ελλάδα…”. Ιανουάριος 2016: “ Κάναμε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα…”. Ιανουάριος 2017: “Σαν ΔΝΤ κάναμε λάθη στην Ελλάδα…”. Αλλά εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα λάθη αυτά, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας στα δύο πρώτα Μνημόνια, δεν είναι υπεύθυνο μόνο το Ταμείο. Είναι επίσης υπεύθυνες και οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου, που πρόθυμα υπέγραψαν τα προγράμματα και τα υπερασπίστηκαν και ως αναπτυξιακά. Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το θρίλερ είναι η απαίτηση του ΔΝΤ για τα μέτρα του 2019 και του 2020, παρά την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Μέτρα που, χωρίς αμφιβολία, σε κανά-δυο χρονάκια θα έβγαιναν να ομολογήσουν ότι ήταν επίσης αχρείαστα και ότι τα επέβαλαν για λόγους κύρους.

Σήμερα, όλα πια δείχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το ΔΝΤ. Στο καλό!

πηγή avgi.gr